Elnöki látogatás

2024.04.21. 09:50

Sulyok Tamás köztársasági elnök Jákon: Magyarországnak Európa élő templomává kell válnia (videóval) (Frissül!)

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök dr. Székely János megyés püspök meghívására Vas vármegyébe érkezett vasárnap reggel. A látogatást Szombathelyen kezdte, majd a délelőtt során Jákon a Szent György-templom felújítást követő ünnepélyes megáldásán vesz részt. Az események helyszínéről kollégáink jelentkeznek, kövesse oldalunkat!

Horváth Zoltán Szabolcs

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök és dr. Székely János megyés püspök a Püspöki Palotában

Fotó: Szendi Péter

9.15

Vasárnap reggel 9.15 órakor a szombathelyi Püspöki Palota előtt fogadta dr. Székely János megyés püspök dr. Sulyok Tamás köztársasági elnököt, aki a feleségével együtt érkezett.

Sulyok Tamás
Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnököt a Püspöki Palota előtt fogadta dr. Székely János megyés püspök Szombathelyen 
Fotó: Horváth Zoltán

A megyés püspök az épületben az államfőnek megmutatta azt a szobát, ahol II. Szent János Pál pápa 1991-ben időzött, és az ennek alkalmából állított emléktáblát is. Továbbhaladva megtekintették a Püspöki Palotának azt a részét, amit jelenleg felújítanak. 

Beszélgetésük első pár percében a sajtó képviselői is maradhattak. A világban zajló háborúkról, majd a brüsszeli politikáról is szó esett. 

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök óriási hibának tartja, hogy Brüsszel a jogot politikai célokra használja. 

Dr. Székely János megyés püspök pedig emlékeztetett az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseire, s utalt rá, hogy nekünk, magyaroknak komoly tapasztalaink vannak, hogy a szadságunkért kiálljunk.  

Ismert, az államfő azért érkezett Vas vármegyébe, mert szombat délelőtt szentmise keretében dr. Székely János megyés püspök megáldja a jáki Szent György-templomot. 

A páratlan szépségű és értékű jáki templomról Magyarország Kormánya Facebook-oldal osztott meg videót. Azt írták a bejegyzéshez: "Befejeződtek a jáki Szent György-templom külső és belső helyreállításának több évig tartó munkálatai, melyhez a kormány kétmilliárd forinttal járult hozzá. Megújult a homlokzat, a templomkert, a belső kápolna és a sétaút is". Nézze meg a videót!

 

9.57

Vasárnap 10 óra előtt pár perccel Ágh Péter államtitkár, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője közösségi oldalán osztotta meg: fiával már ott van a jáki templomnál. 

 Az épület főbejáratánál V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Tóth Ernő, Ják polgármestere várta a köztársasági elnököt és a Szombathelyi Egyházmegye vezetését. A templom zsúfolásig telt, azok, akik nem férnek be, óriáskivetítőn követhetik a szentmisét.

Sulyok Tamás
A felújított jáki templomban V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt
Fotó: Szendi Péter

A templomban helyet foglalt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Vámos Zoltán, Vas vármegyei főispán és Lenkai Nóra, Szombathely kormánypárti polgármesterjelöltje is. 

12.00 

Befejeződött az ünnepi szentmise. A ceremónia elején köszöntőt mondott V. Németh Zsolt államtitkár. A térség országgyűlési képviselője megköszönte 

 a magyar kormánynak, hogy a templomfelújítási programban - amiben összesen 3700 templom szépült meg - , bekerült a jáki Szent György-templom is. Dr. Sulyok Tamás künnepi beszédében a közösség erejéről beszélt, hangsúlyozta azt is: újra meg kell tanulnuk együtt imádkozni, az egyik kereszténynek szüksége van a másikra.

Magyarországnak Európa élő templomává kell válnia

 - húzta alá a köztársasági elnök, hozzátéve: a társadalmunknak összefogásra van szüksége. 

A templomot dr. Székely János megyés püspök szentelte újra. Majd igehirdetésében azt vizsgálta, mi az a három dolog, amit a jáki templom üzen a ma embere számára. Szerinte

  • az első üzenet az, hogy a hit felemel, távlatot ad és megtölti a szívet, nélküle az emberi élet sivárrá válik; 
  • a  második üzenet, hogy az értékeinket, csak küzdelem által tudjuk megtartani;
  • a harmadik üzenetben arról beszélt, hogy a jáki templom "átimádkozott falai" a kegyelem erejét, Isten minket körülvevő szeretetét sugározzák. 

ICOMOS-díjjal ismerték el a jáki templom helyreállítását

A jáki templom példaértékű felújításáért elnyerte a 2024-es ICOMOS-díjat, az elismerést dr. Székely János vette át. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága minden évben ICOMOS-díjjal tünteti ki az általa legjobbnak ítélt műemlék helyreállításokat.

A szentmise végén a templom alapítója, Jáki Nagy Márton földi maradványait végső nyugalomba helyezték az egyik kriptában.

Hamarosan további képekkel és az eseményről részletesebb információkkal jövünk még!

 

 

Élő közvetítésünket lejjebb görgetve olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában