Összetartó közösség

2024.04.10. 17:00

Tablókon, tárlókban 250 év eseményei – Szentmise és kiállítás a vépi templom átépítésének jubileumán - fotók

Az idén 250 éve annak, hogy a vépi templom elnyerte mai kialakítását, igaz, akkor még a kereszthajók nélkül. Az alkalomból vasárnap ünnepi szentmisén adtak hálát, majd kiállítás nyílt.

Tóth Katalin

Arcok, események elsőáldozásokról, bérmálásokról, közös ünnepekről

Németh Tamás plébános köszöntötte a templomot és az egyházközséget ünneplő híveket, vendégeket, majd felidézte: 1774-ben a középkori, eredetileg kéttornyú templomot a maihoz hasonlóvá építették, igaz, akkor még egyhajós volt. A 13. században Szent András tiszteletére szentelték fel, a 18. században lett új titulusa – Urunk színeváltozása –, mely azóta fennáll. Azóta egyre ékesedett, felújították, alakították.

– Vép a világ közepe, a Krisztusra épült templom pedig Vép középpontjában áll és a szívünk közepén. Legcsodálatosabb ékessége az emberek lelke, a közösség, amely itt jön össze – fogalmazott, majd büszkén mondta: az utóbbi 25 évet mint plébános töltötte Vépen. Megköszönte mindazok munkáját, akik áldozatot hoztak az egyházközségért.

A plébánia kórusának éneke gazdagította a szentmise liturgiáját, majd tárlatnyitóval folytatódott az ünnep a Kiállítótérben. A két szinten bemutatott relikviák nemcsak a templom utóbbi negyedszázada történetének mérföldköveit mutatják be, hanem az egyházközség életét is.

Kovács Péter polgármester köszöntőjében rámutatott: a jelenlévők közül mindenkinek köze van a templom épületéhez. – Büszkék lehetünk a templomba, a közösségre, mert rengeteg tenni akarás és jobbító szándék a mögött, hogy ilyen szép az épület – mondta.

Dömötör Gábor alpolgármester, az értéktárbizottság elnöke vázolta a tárlat koncepcióját: elsősorban a hívek egyházhoz, templomhoz való kötődését akarták megmutatni a fényképek, tárgyak segítségével. A bejáratnál a régi toronyóra mutatóját, alatta kerepelőt helyeztek el. A tablókon olvasható a templom, a harangok és az óra története, a tárlókban iratok láthatók, például kánoni látogatásról (visitatio canonica), valamint misekönyvek, pecsétnyomók, anyakönyvek 1683-tól. A fényképek elsőáldozásokról, bérmálásokról, keresztelésekről, házasságkötésekről és búcsújárásokról szólnak. A galériát is berendezték régi miseruhákkal, közte egy 1663-ból származó zöld kazulával és oltárterítőkkel. A kiállítás július közepéig látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában