Hagyomány

2024.04.01. 19:14

Tojást kerestek, fajátékokon ügyeskedtek a gyerekek a gencsapáti Szentkúton - fotók

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Gencsapátiba, a Szentkúthoz is odaért a nyuszi, és a gyerekek nagy örömére csokitojásokat rejtett el szerte a fűben, bokrok, fák alatt. Folyamatosan érkeztek a családok, ki gyalog, ki autóval vagy két keréken – pontosan 3 órakor Varga Albin, a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója indította a tojáskeresést, de a kosarukkal később jövők sem maradtak zsákmány nélkül.

A tojásvadászat után bátor kis legények mondták el locsolóversüket a velük szemben felsorakozott lányoknak, egy leány húsvéti köszöntővel készült, utána következhetett a locsolás illatos és szódavízzel – a versmondásért cserébe Csordás Csabáné egy-egy hímes tojását kapták ajándékba.

A gencsapáti tojáskarcolás hagyománya a falu és a vármegye értéktárának is része – szívesen megmutatják húsvétkor. A tojáskeresés pedig jó alkalom arra, hogy gyerekek, felnőttek jó időben együtt éljék meg a szép ünnepet, hallottuk Varga Albintól.

Játszóház is várta a helyszínen a gyerekeket: húsvéthétfőn avatták a kápolna előtti területre kitelepített, fajátékokból kialakított Mond(m)óka játszóteret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában