Sajtótájékoztató

2024.04.12. 13:10

Új fenntartóhoz kerül a kőszegi Idősek Otthona és az Idősek Klubja – július 1. a céldátum, hogy a Máltai Szeretetszolgálat átvegye a szolgáltatást

Belügyminisztériumi jóváhagyást követően július 1-jétől átveszi az önkormányzattól a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Idősek Otthona és az Idősek Klubja szolgáltatás működtetését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Az ügyben Básthy Béla, Kőszeg polgármestere és Panker Mihály, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Központjának ügyvezetője tájékoztatott.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Kezében a finanszírozási rendszerbe való befogadásról szóló előzetes szakhatósági állásfoglalással Básthy Béla polgármester ismertette az előzményeket. A Kőszegi Szociális Gondozási Központ egy ideje már munkaerőgondokkal küzdött, ezek 2023 első felében súlyosbodtak. A képviselő-testület tavaly júniusi ülésén elrendelte a bentlakásos szociális intézmények fenntarthatóságának vizsgálatát, és javaslatot kért az önkormányzati hivataltól és Raposa Helgától, a központ vezetőjétől a további intézkedésekre. Az ülésen a testület – azért, hogy a központ Idősek Otthona működési feltételeit hosszú távon biztosítsa – a munkavállalók megtartása érdekében keresetkiegészítésükről döntött. A fenntartással kapcsolatos gondok miatt az önkormányzat felvette a kapcsolatot több olyan szervezettel, akik elláthatnák a feladatot. 

A tárgyalások eredményeként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület egy hónappal később kifejezte szándékát, hogy amennyiben megtörténik a befogadás az állami finanszírozási rendszerbe (a fenntartóváltás után az állam az új fenntartó típusának megfelelő finanszírozási feltételeket biztosítja), valamint megfelelő tálalókonyhát biztosít az önkormányzat, úgy vállalják az Idősek Otthona és az Idősek Klubja szolgáltatás további működtetését. Kőszeg polgármestere és a Máltai Szeretetszolgálat augusztus 31-én kelt közös levelében kérte a Belügyminisztériumot, hogy az Idősek Otthona és az Idősek Klubja tekintetében kezdeményezze a szociálpolitikáért felelős miniszternél a fenntartóváltással érintett ellátotti létszám befogadását. 2024 áprilisában pedig megérkezett a már említett előzetes szakhatósági állásfoglalás: a szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár, Csizi Péter hozzájárult a finanszírozási rendszerbe történő befogadáshoz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület tekintetében, így július 1-jétől az Idősek Otthona harminc férőhellyel, valamint az Időskorúak nappali ellátása harminc férőhellyel történő szolgáltatás befogadásához. Így megtörténhet a fenntartóváltás.

20240411malatikoszegidosotthon_ut (4)
Raposa Helga, a Kőszegi Szociális Gondozási Központ igazgatója; Panker Mihály, Básthy Béla és dr. Dömötör Ramóna, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási osztályának vezetője a sajtótájékoztatón
Forrás: Unger Tamás

A polgármester hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartják a jelenlegi munkavállalók további megtartását. 2024 januárjában a képviselő-testület ismét döntött arról, hogy az Idősek Otthona azon dolgozói részére, akik az intézményi átadást követően vállalják a továbbfoglalkoztatást, 2024-ben is biztosítja a kereset-kiegészítést az átvevő részére nyújtott működési támogatással. A tavaly elindított többletbér-juttatást tehát az idén is biztosítják. Mint mondta, abban bíznak, hogy a változások valamennyi érintett megelégedését szolgálják majd.

Básthy Béla megjegyezte még: az önkormányzatnak már van tapasztalata egyházi fenntartókkal való együttműködésben. Példákat is említett: 2021. január 1-jétől a a házi segítségnyújtás és szociális étkeztetés terén együttműködnek a Társult Evangélikus Egyházközség Nemescsó által fenntartott Sartoris Szeretetszolgálattal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pedig a megújult Szegényházban (Szent Erzsébet Szociális Központ) szenvedélybetegek nappali ellátását, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását végzi nyolcvanfős létszámmal.

Panker Mihály a sajtótájékoztatón elmondta: viszonylag hamar döntöttek arról, hogy régiós fenntartói tevékenységükbe be tudják illeszteni az Idősek Otthona és az Idősek Klubja működtetését. Szeretetszolgálatuk – amellett, hogy jól felépített intézményhálózattal rendelkezik – megtartja alapértékeit: a karitatív munkát, az önkéntességet, a lelkiséget – ezeket hozzárendelik fenntartói munkájukhoz is. Hozzátette: sokat tesznek munkatársaik megbecsüléséért. Végül megerősítette a polgármester által mondottakat: céljuk az, hogy július 1-jétől megtörténjen az átvétel, amit sok egyeztetés előzött meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában