Nemzeteken átívelő kapcsolatok

2024.04.13. 17:24

Veterán katonák találkoztak Szentgotthárdon - Bepillantást kaptak a város történelmi kincseibe - fotók

Hagyományteremtő szándékkal szervezett veterán találkozót a Szülőföld Egyesület és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének Nyugat Dunántúli Régiója a szentgotthárdi önkormányzattal karöltve szombaton. A baráti hangulatú találkozót szakmai előadások, elismerések átadása és tárlatvezetés tette teljessé.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Autentikus helyen, a hármashatár városában gyűltek össze a nyugalmazott és hivatásos katonák, illetve katonai szervezetek képviselői. - A veterán kifejezésben ott lakik a sokat megélt és a hazájáért szolgált jelentés - fogalmazott köszöntőjében Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki a mai időkben különösen fontosnak tartja az ilyen találkozókat: - önök a biztonságért, a haza szeretetéért dolgoztak - fűzte hozzá. 

Huszár Gábor polgármester a rendezvény fővédnökeként üdvözölte a több min száz szlovén, osztrák és magyar vendéget. Személyes hangulatú beszédében kiemelte: - ez a találkozó inkább szól a vidámságról és a találkozás öröméről, mint a katonai rendről és fegyelemről.  

A nemzetközi együttműködés fontosságát emelte ki érdeklődésünkre Durgó Tamás alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka. Megtudtuk: minden szinten foglalkoznak azzal a több tízezer állampolgárral, akik a Magyar Honvédségtől vonultak nyugállományba, illetve az ő családtagjaikkal, katonai özvegyekkel, árvákkal. Többek között különböző segélyekkel támogatják őket, de kegyeleti feladatokat is ellátnak és adatpontosításokat is tartanak. Ez a találkozó témájában éppen illeszkedik a tevékenységükhöz. Céljaik között szerepel a katonai emlékek megőrzése, ápolás is – ennek érdekében több vármegyéből hoztak magukkal érdeklődőket. 

Éppen a Magyar Honvédség humán-gondoskodási tevékenységéről szólt Csatári Csanett irodavezető előadása. Az előadások sorát Tatár József, a Velem Korona Galéria vezetője kezdte, aki felidézte a Szentgotthárdi Csata történetét annak közvetlen előzményeivel, érintve a korabeli politikai eseményeket. A Határőrség szerepe a hármas határon címmel tartott előadást Béndek József nyá. altbgy., a Határőrség utolsó Országos Parancsnoka. Berta Tibor ddtbk., katolikus tábori püspök, Magyarország Katonai Ordináriusa pedig a tábori lelkészi szolgálat hazai működését mutatta be. 

A rendezvény az osztrák és a szlovén delegáció által hozott elismerések átadásával és tárlatvezetéssel zárult - az önkormányzat nem titkolt célja, hogy a rövid ízelítő után többen hosszabb időre is visszatérnek Szentgotthárdra.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában