Trianon közbeszólt

2024.05.25. 12:37

Fájdalmas vasútbezárás - Ágh Ernő kezdeményezésére tartottak megemlékezést Csepregen

1974. május 26-án szűnt meg a vonatközlekedés a Sárvár-Csepreg-Répcevis vasútvonalon. A város életében fájdalmas döntésről emlékeztek meg szombaton, az Ágh Ernő kezdeményezésére 2004-ben kialakított emlékhelynél.

Horváth László

Ágh Ernő és Horváth Zoltán Csepreg polgármestere az emlékhelynél koszorúzott

- Ötven évvel ezelőtt, ezen a napon, azaz 1974. május 25-én még közlekedtek a vonatok, másnap azonban leállt a közlekedés – idézte fel lapunknak, a csepregi születésű Ágh Ernő. – 1965-től már voltak olyan hírek, hogy bezárják a Sárvár-Csepreg, valamint a Győr-Moson-Sopron vármegyei Répcevis között a vasutat. Ez aztán tényleg valóság lett. A csepregieknek fájt a döntés.

Ágh Ernő, aki a szomszéd városban, a Sopron-Szombathelyi vonalon lévő Bükön volt állomásfőnök, kezdeményezésére 2004-ben alakították ki a Vasúti Emlékhelyet. A kőtábla és a vasúti sín is az egykori vasútból való.

Sági Ferenc helytörténész, az emlékhely létrehozásában közreműködő Farkas Sándor Egylet titkára szólt a vasútvonal történetéről. Megtudtuk, az elsősorban a cukorrépa szállítására megépített vasúti pálya a burgenlandi Felsőlászló (Oberloisdorf) felé folytatódott. Innen  Kőszeg, vagy Sopron irányába lehetett továbbutazni. A trianoni döntés azonban ezt kettévágta.

A szombati megemlékezésen a helyiek, az egykori vasúton szolgálatot teljesítők mellett megjelent Horváth Zoltán Csepreg, dr. Németh Sándor Bük, valamint Hollósi Péter, Répcevis polgármestere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában