Tavasz után eljön a nyár...

2018.01.06. 08:00

...és ősz után a... tél?

Jelenleg 10°C-ot is mérnek a megyében. Finoman szólva sem télies a mostani időjárás. Megnéztük, a korábbi években is ilyen enyhe volt-e az év eleje?

Szabolcs Gergely

Picivel több, mint egy évtizede hasonló volt a helyzet. 2005-ben a január 5-én mért minimum ugyan fagypont alatt volt (-3°C), a maximum +8°C-ra emelkedett – a met.hu adatai alapján.

2008 és 2009 valamivel azért hidegebb volt – ezen a napon legalábbis mindenképp. Tíz évvel ezelőtt -4°C és -8°C, egy évvel később pedig -10°C és 0°C között mozgott a napi hőmérséklet.

A napokban pedig már mértek akár több, mint 10°C-ot is, és a hétvégén akár még melegebb is lehet. És ennek megfelelően a tavasz csalóka jeleit látjuk. Ahogy arról beszámoltunk, a Kámoni Arborétumban nyílnak a virágok.

A jó idő a sportolási lehetőségeknek is bőven kedvez, futó is érezhetően több van még a Csónakázó-tó körül.

Fotó: Unger Tamás

Ha pedig erre az acsádi almafára nézünk, szinte átérezzük zavarodottságát a természet ritmusával kapcsolatban.

Acsádi aranyalmák. Fotó: Unger Tamás

És bár olykor felhős az ég, sokat süt a nap a térségünkben, ahogy ezek a rövid time-lapse videón is látszik.

Hogy lesz-e igazi tél? Egyáltalán kell-e?

Nyilvánvalóan kell, a természet körforgásának elengedhetetlen része. Ha nem akarjuk például, hogy nyáron, italunk szürcsölése közben bogarak és rovarok ezrei lepjenek el minket a strandon, érdemes reménykedni a mínuszokban. Persze ennél sokkal komplexebb a bolygónk rendszere, de talán annyi haszna van ezeknek az időjárásbeli anomáliáknak, hogy elgondolkozunk – a mi, az életmódunkkal vajon mennyire vagyunk felelősek a jelenlegi, ijesztő tendenciát mutató helyzetért? Mit tegyünk? Éljünk környezettudatosabban, és ha már most ilyen kellemesen enyhe az idő, használjuk ki, menjünk el kirándulni!

Ha Önnek is van egy jó képe a tavaszias télről, kérjük, küldje el nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában