Príma

2017.09.28. 08:00

Erdélyi János – A Vas Megyei Prima Díj filmes jelöltje

 Berzsenyi Dániel szavaival búcsúzott szülőfalujától filmjében Erdélyi János. Dukán született, ott járt általános iskolába. A Szombathelyi Tanárképző Főiskola népművelés-történelem szakán 1982-ben végzett.

Vas Népe

Ezután Kőszegen népművelő, majd Budapesten újságíró lett. Szombathelyi barátjával, Zsigmond Dezsővel 1984-ben forgatták első filmjüket, amit a párthatalom betiltott. Az elmúlt évtizedekben harminc dokumentumfilmet készített, mások mellett a Duna-delta lágereiről, a jugoszláviai háborúról, a holokauszt túlélőiről, a kacsaól alatt hat évig kitartó katonáról, vagy a párthatalom ellen lázadó falusiakról.

Az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről készített filmjükkel megnyerték a Magyar Filmszemlét. Az Indiántél című mozifilm, amely neves magyar színészeket vonultat fel, a Troiai Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját kapta. Természetfilm sorozatait a régi gyümölcsökről, az elszakított területek borászatáról forgatta.Filmjeiben gondolatai mellett sokszor maga a rendező is felbukkan. 1990 óta számos szakmai szervezet tagja, a Magyar Dokumentum Műhely alapítója, 15 évig a Magyar Történelmi Filmalapítvány kurátora. Munkáját számos elismerés jutalmazta. Vas megye Berzsenyi Dániel-díját például elsőként kapta meg; Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének birtokosa és a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja.Erdélyi János jelenleg Kőszegen és Dukán él. A filmezés mellett szőlőt művel, szürkemarhát tart és borkimérést üzemeltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában