Játszva tanultak a szentről

2017.11.09. 20:48

A felkészítő pedagógusok minden évben újítanak a Szent Márton-előadáson

A Brenner János Általános Iskola diákjai a hagyományos misztériumjátékon keresztül ismerik meg Savaria szülötte, Szent Márton életét.

Pusztai Krisztina

 

 

- Kicsit izgulok, a szüleim is jönnek az előadásra, és sok néző lesz, remélem, ügyes leszek – mondta a kezdés előtt a Brenner János Általános Iskola hatodikos tanulója, Tóth Ágoston, aki a főszerepet játszotta a Szent Márton misztériumjáték című előadásban. Rendhagyó módon idén nem a Székesegyházban, hanem a Szalézi templomban mutatták be a darabot a zömmel ötödik-hatodik évfolyamos diákok. – Több mint tíz éve adjuk elő a Szent Márton életéről szóló jeleneteket, de minden évben újítunk az előadáson – ezt már Tangl Lászlónétól, a gyerekek egyik felkészítőjétől tudtuk meg. A darab forgatókönyvét az iskola irodalom szakos tanárai írták, a csodatévő egyik tanítványának, Severus könyvének alapján. – Ez egy zenés előadás, Szent Márton énekek hangzanak el közben, amelyek szintén a tours-i püspök életéről szólnak, a tanulók alkotják a kórust is – folytatta Tangl Lászlóné. – Csaknem egy hónapig készültünk, az iskolások ebben a korban még nagyon szeretnek szerepelni, rajonganak a jelmezes, díszletes darabokért, nem kell őket győzködni. Fontos, hogy akik játszanak, és azok akik látják az előadást, megismerik a szent csodáit – fűzte hozzá.

Délelőtt körülbelül kétszáz óvodás és az iskola elsősei, másodikosai látták a misztériumjátékot. Délután a harmadik, negyedik évfolyam, a felsősök, a szülők és az érdeklődők nézték meg.

Az egyik leglátványosabb természetesen a köpenyjelenet volt, amely emblémája Szent Márton kultuszának: az ifjú Márton még katonaként odaajándékozza köpenyét egy koldusnak. De láthattuk a diákoktól megkeresztelkedését, és azt, amikor pogány édesanyját keresztelte meg.

A fiatal színészpalánták nagy tapsot kaptak a végén. Kiderült: Tóth Ágostonnak nem volt oka az izgalomra, nagyon ügyes volt, akárcsak szereplőtársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában