Őszi Zsidó Esték sorozat

2017.11.27. 07:00

Simon Böske, az első magyar szépségkirálynő

Simon Böskét, a legelső magyar szépségkirálynőt és világszépséget mutatta be dr. Szarka Lajos történész az Őszi Zsidó Esték sorozatban. 

Ölbei Lívia

Simon Böske frissen megjelent naplójából Goldmann Márta olvasott föl a zsidó szabadegyetemi estén Fotó: Unger Tamás

 

Simon Böske frissen megjelent naplójából Goldmann Márta olvasott föl a zsidó szabadegyetemi estén Fotó: Unger Tamás

Simon Böske (1909-1970) volt a legelső Miss Hungária 1929-ben, aztán a Miss Európa és Miss Universe címet is megszerezte (ez utóbbit megosztva). Keszthelyi magyar zsidó családban született, naplója az idén látott napvilágot Szarka Lajos szerkesztésében, gazdag képanyaggal illusztrálva. De találunk a kötetben Simon Böskéről szóló írásokat is: mások mellett Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc írt róla. Dr. Szarka Lajos rengeteg fotót hozott magával a Szombathelyi Zsidó Hitközség Bernstein Béla Kulturális Központjába. A Széchényi Könyvtár mindössze három darab felvételt őriz az első magyar világszépségről, de a családnak (Simon Böske két unokaöccsének) köszönhetően háromalbumnyi fotó jutott a kutató kezébe. Simon Böske története közös történetünk, hangsúlyozta Szarka Lajos: a művelt, több nyelven beszélő, szőke, sportos szépség és családja sorsában benne van a 20. századi történelem. Böskét elképzelhetetlenül nagy ünneplés fogadta a fővárosban, amikor Párizsból Miss Európaként hazatért. Bár a szélsőjobboldali lapok már akkor támadták (még mindig 1929-et írunk), győzelmével mintha elégtételt vett volna Trianonért: elkötelezett hazafiként maga is kitűzte a francia fővárosban a Trianon-jelvényt. Böske nem élt a sztárság adta lehetőségekkel, polgári életre vágyott. Második férjével túlélte a holokausztot. Elfeledve halt meg Budapesten, 1970-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában