Újrahangolás

2017.12.26. 15:27

Kortárs vasi költők verseit hangolták újra

Újrahangolt vasi költők címmel indított programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI). Múlt héten a művelődési ház adott otthont a projekt verses-zenés zárórendezvényének.

Tóth Kata

Devecsery László műsorvezető és a megjelent szerzők: Tóthárpád Ferenc, Kelemen Zoltán, Pődör György, Bognár Alexandra és Nagy Róbert Fotó: Tóth Kata

A Nemzeti Művelődési Intézet felkarolja az amatőr tehetségeket, vállalja „gondozásukat” és céljának tekinti a művészek közösséggé formálását is, erről beszélt köszöntőjében Éles Krisztina, az NMI nyugat-magyarországi régióvezetője az Újrahangolt vasi költők kezdeményezést ismertetve a vépi művelődési házban.

Több alkalommal találkoztak a versekre fogékony, hangszeres tudással rendelkező, kreatív fiatalok, hogy vasi szerzők költeményeit – összesen hetet – zenésítsenek meg a saját nyelvükön, modern köntösben. Ajándékként adták át azokat karácsony előtt a közönségnek.

Szerémi Zoltánnak, a Weöres Sándor Színház színművészének és Várhelyi Zoltánnak, a Capito gitáklub vezetőjének, zenepedagógusnak is megköszönte Éles Krisztina, hogy a gyerekeknek megmutatták, hogyan kell a színpadon úgy viselkedni, hogy az szeretetővé váljon, és azt is, hogy mi a művészet: fegyelem is, nem csak játék.

Devecsery László műsorvezető és a megjelent szerzők: Tóthárpád Ferenc, Kelemen Zoltán, Pődör György, Bognár Alexandra és Nagy Róbert Fotó: Tóth Kata

A program akkor indult, amikor ITT-HON címmel megjelent a vasi költők antológiája kötet. Szerzői közül többen vállalták a vépi esten való közreműködést – saját verseit mondta el a közönségnek Kelemen Zoltán, Pődör György, Bognár Alexandra, Nagy Róbert és Tóthárpád Ferenc. Ilyés Veronika Szükséglet című költeménye Vásárhelyi Zoltánt és csapatát, valamint Szerémi Zoltánt és zenésztársait, Willmann Krisztinát és Esztergályos Dávidot is megihlette – kétféle változatban hallgatták a vendégek.

Devecsery László költő az est moderátoraként egymás után jelentette be a közreműködőket, az említetteken kívül a Vadvirág óvoda Csillagvirág csoportját és a Hatos iskola másodikosait a Gyertyák című műsorral. Maróthy Éva és Rábavölgyi Mónika az óvodásokat, Pusztai Krisztina osztályfőnök az iskolásokat készítette fel.

A megyei értékek és identitás, a helyi értékek és a helyi identitás erősítése a közös küldetésük a Nemzeti Művelődési Intézettel, jegyezte meg beszédében dr. Balázsy Péter megyei jegyző. Ha felismerjük az értékeinket és eszerint éljük a hétköznapjainkat, azok tartalmasabb lesznek. A programról úgy beszélt: közösséget épít a zene segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában