Cinege 22

2017.12.26. 09:00

Új madárfajt fedeztek fel Vas megye területén idén

A Vas megye természeti értékei iránt érdeklődők ismét sok új ismeretet olvashatnak a megye állatvilágáról a Cinege vasi madártani tájékoztató 22. kötetében. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Savaria Egyetemi Központ Biológia Intézetének kutatási eredményeiből ad ízelítőt a kiadvány legújabb száma.

Tersztyánszky Krisztina

Kelemen Tibor és Varga László madárgyűrűzési bemutatót tart az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevőinek a Tömördi Madárvártán. Fotó: Gyurácz József

A Tömördi Madárvárta húszéves madárgyűrűző programjának eredményei is bizonyítják, hogy az utóbbi tíz évben elsősorban azon madárfajok egyedszáma csökkent, amelyek mezőgazdasági területeken fészkelnek és a telet Afrikában, a Szaharától délre töltik. Ezek között olyan madárfajaink is vannak, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt gyakori fészkelők voltak nálunk, mint a füsti fecske és a cigánycsuk. Ugyanakkor az erdei fészkelők és a Földközi-tenger térségében telelő madárfajok, mint például a fekete rigó és a vörösbegy állománya növekedett a vizsgált időszakban.

Kelemen Tibor és Varga László madárgyűrűzési bemutatót tart az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevőinek a Tömördi Madárvártán. Fotó: Gyurácz József

Idén is fedeztek fel a szakemberek új fészkelő madárfajokat Vas megye területén. A rábapatyi kavicsbányatóban sikerült a cigányréce és a dankasirály első Vas megyei költését bizonyítani. Első alkalommal találták meg a karmazsinpirók fészkét Kőszeg határában. A megye területén fészkelő öt pár rétisas közül a fiókák sikeres kirepülését csak két pár esetében lehetett egyértelműen megállapítani. Hamvas rétihéjából mindössze egy pár fészkelt a megyében. A fehér gólyának összesen 224 fészkét regisztrálták Vas megyében, de 64 fészek lakatlan volt. A lakott fészkekben két helyen csak magányosan, 158 helyen párban voltak a madarak. A gólyapárok 79,7 százaléka sikeresen költött, 20,2 százaléka sikertelen volt. 2017-ben 328 fióka repült ki a vasi fészkekből, ez az elmúlt öt év második legjobb eredménye. A legtöbb, kilenc gólyapár Körmenden és hét Bajánsenyén fészkelt. Gyurgyalagból 41 kisebb-nagyobb költőtelepen összesen körülbelül 150 párt, partifecskéből pedig 12 telepen nagyjából nyolcvan-kilencven párt számoltak. A legnagyobb gyurgyalag-költőtelepek Sorokpolánynál voltak. A Tömördi Madárvártán idén 73 madárfaj 7104 példányát gyűrűzték meg. A három leggyakoribb madárfaj idén is a barátposzáta, a vörösbegy és a fekete rigó volt. Egy Svédországban 2017. szeptember 22-én gyűrűzött vörösbegyet október 17-én Tömördön fogtak vissza, a 15 grammos madár 1833 kilométert tett meg 24 nap alatt.

A hagyományos madárgyűrűzés mellett a madártani kutatásokban idén is folytatódtak a színes műanyag gyűrűket, valamint a műholdas nyomkövetőket alkalmazó programok. Színes gyűrűvel jelölt, Kőszegen telelő vízirigó követésével derült fény arra, hogy a madár Lékán fészkelt. 2012-ben Észtországban jelölt viharsirályt figyeltek meg az Abért-tónál. Egy 2013-ban a német-lengyel határ közelében, az Északi-tenger partjától mintegy húsz kilométerre kikelt és színes gyűrűvel megjelölt fehér gólya fészkelt Söptén. A műholdas nyomkövetővel felszerelt vörös kányák Vas megyei előfordulásai bizonyítják, hogy az utóbbi években egyre gyakrabban érintik ezek ritka ragadozó madarak a megye területét. Egy új fajjal gazdagodott 2017-ben Vas megye madárfaunája: a kacagócsér került elő a nyár folyamán a rábapatyi kavicsbányatavaknál. Megyénkben különösen ritkán előforduló madárfajok közül idén megfigyeltek még törpekuvikot, csüllőt, kis csért, hegyi récét, füstös récét, mandarinrécét és kerti sármányt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában