Szombathely

2018.01.15. 18:14

Spanyol lánggal égnek a szimfonikus zenészek

Új bérlettel és nyitott előadásokkal is várja közönségét a Savaria Szimfonikus Zenekar. A sorozatról Kiss Barna igazgató mesélt.

Lutor Katalin

Az előadásokon Madaras Gergely karmester vezényel majd Fotó: Unger Tamás

 

Az előadásokon Madaras Gergely karmester vezényel majd Fotó: Unger Tamás

A város legnagyobb múltú zenekara mindig képes a megújulásra. A januári prog-ramsorozat színes repertoárja is erről tanúskodik.

Január 17-én Hangos látás, színes hallás címmel nyitott előadást tartanak, ahová elsősorban kisebbeket, általános iskolásokat és családosokat várnak. A program során a zenészek is mesélnek majd hangszereikről, zenéről, valamint a hangversenydarab keletkezéstörténetét is felvázolják. Ezzel szeretnék felkészíteni és közelebb hozni a gyermekeket a zene világához.

A 2017/2018-as évadban Harmónia néven új bérletet is bevezettek. Az év első előadásán spanyol vagy spanyol ihletésű dallamok hangzanak majd el, mint például a jól ismert Carmen című opera részletei Bizet tollából, vagy Rodrigo egyik legismertebb gitárversenyének lassú témája, amelyet már többször feldolgoztak a könnyűzenei szférában is. Azt követően a gyermekeknek is szánt Háromszögletű kalap című de Falla műből szólal meg egy szvit, majd a spanyol ritmusok elengedhetetlen záróakkordjaként Ravel Bolerojának ismert hullámzása színesíti az estet. Ez a zenei kompozíció a monoton ismétlődéssel és az elképesztő zenei megoldásokkal közkedvelt eleme lett a hangszeres előadásoknak. A spanyol ritmusok Csáki András gitárművész közreműködésével szólalnak majd meg, Madaras Gergely vezényletével. Január 25-én még a tél jegyében Foki Dániel énekel.

Kiss Barnától, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójától megtudtuk: a repertoár minden korosztály ízléséhez próbál illeszkedni, szeretnének még több látogatót az esteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában