Ahol táncba hív a hegedűszó

2018.01.14. 20:18

Tyukodi mulatságot rendeztek kicsiknek és nagyoknak az egyetemen

Apró lánykák színes szoknyában, kisfiúk kényelmes cipőben – így futkosnak körbe-körbe, mígnem a zeneszó táncba hívja őket.

Lutor Katalin

Kicsik és nagyok együtt ropják, közben az évkörhöz illő szokásokat is megtanulják Fotók: Szendi Péter

A későn érkezők már nem is nagyon találnak helyet a fal melletti széksorok között, olyan sokan jöttek el az év első táncházára. Nagyon sokan visszajáró vendégei a zenés mulatságoknak, de van, akinek ez az első alkalom, így még csak megfigyelő. Azt is szabad, itt senki nincs hadrendbe állítva, ahogy Országh Eszter, a táncház vezetője mondja, először mindig megpróbálja táncba hívni a gyerkőcöket.

Évek óta rendkívül népszerű a táncházi sorozat az ELTE SEK Géfin utcai tanszékén

Már 2014 óta nagy népszerűségnek örvend az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttesének sorozata. Az estek mindig egy-egy tájegységre koncentrálnak. Ehhez táncház, kézműves foglalkozás, koncert és játékos tanulás is társul.

A szaladgálást lecsendesítve, néhány másodperc alatt kedves körjátékká szerveződnek Eszter vezetésével, és már éneklik is együtt a Méz, méz, méz kezdetű dalocskát.

A legfiatalabb gyerektáncos a 16 hónapos Kővári Sára Róza

Nagyon fontos, hogy ezeken az esteken nemcsak dalokat, táncokat és mondókákat tanulnak, hanem a hozzájuk kötődő népi szokásokat, praktikákat is. Ehhez a dalhoz a téli megfázásról és a méz gyógyító erejéről mesél Eszter az őt körülölelő csöppségeknek.

2018 első témája az újévi szokások – ehhez szintén dukál egy népdal, a zenekar pedig máris húzza hozzá a talpalávalót. Ugróst tanulnak az apró táncosok; ez az egyik legrégebbi és egyben leggyakoribb magyar tánc.

Ahogy a korosztály cserélődni látszik, pihenőt kapnak a kisebbek, s a szomszéd teremben kézművesfoglalkozás várja őket. Addig a nagyobbak moldvai táncokat tanulnak Kovács Norbert Örökös Aranysarkantyús táncossal és feleségével, Gaschler Beáta táncpedagógussal.

Kicsik és nagyok együtt ropják, közben az évkörhöz illő szokásokat is megtanulják Fotók: Szendi Péter

Az esteket havi rendszerességgel tartják a Géfin utcai SEK-tanszéken, minden alkalommal neves táncoktatók, híres zenészek közreműködésével. Legközelebb február 3-án a Sarjú Bandával mulathatnak együtt a résztvevők, a táncházat Kővári Réka, Országh Eszter és Molnár Péter vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában