Zene

2018.01.08. 11:00

Újévi koncerttel kezdődött a kulturális szezon

Hazai pályán játszott mérkőzést az Egis Körmend kosárlabdacsapata szombaton, ezért a szokásostól eltérően vasárnap volt az új évi koncert a Városi Sportcsarnokban.

Markó Petra, Cseszkó Tamás

Fotó: Szendi Péter

A nagy népszerűségnek örvendő rendezvényre a repertoárt már hónapokkal ezelőtt elkezdte megtanulni a zenekar, hogy az elvárt színvonalat hozni tudják.

Tavaly eljutottak technikailag egy olyan szintre, amit már nem tudnak feljebb vinni.

– mondta el lapunknak Morvai András, a fúvószenekar karnagya. – A december és a január nálunk nagyon aktív időszak, szinte minden nap volt próba. Volt olyan, hogy egyéni foglalkozást is be kellett iktatni – tette hozzá a karnagy.

Bebes István, Körmend polgármestere elmondta: az ünnep arra való, hogy a múlt és a jövő fürkészése helyett a mára terelje a figyelmet. Fotó: Szendi Péter

A repertoár teljesen új volt. A koncerten magyar és külföldi dalok is felcsendültek: a komolyabbtól a filmzenén át a szórakoztató zenéig minden. A műsorba bevették a klasszikusok mellé a Star Wars zenéjét és a Quimby egy dalát is. A 125 éves múltra visszatekintő zenekar életében ez már a tizedik alkalom, hogy a helyiek – egyre nagyobb számban – velük indítják az évet. Idén is mintegy kétezren voltak kíváncsiak a koncertre és bíznak abban, hogy a jövőben is legalább ekkora közönséget tudnak becsalogatni. A kulturális központ és a városgondnokság önkéntesek segítségével az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy megfelelő körülményeket tudjon teremteni a rendezvény lebonyolításához.

Bebes István, Körmend polgármestere ünnepi köszöntőjében értékelte az elmúlt egy évet. Elmondta, mik valósultak meg a városban 2017-ben. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy még jobb év áll előttünk. – Ehhez szükség van az olyan ünnepi alkalmakra, mint a mostani. Az ünnep arra való, hogy a múlt és a jövő fürkészése helyett a mára terelje a figyelmet. Vegyük birtokba a jelent, és éljük meg azt. Őrizzük az ünnep fényét és merítsünk belőle erőt céljaink eléréséhez a hétköznapokban – mondta.

Sárvár

Negyvenötödik alkalommal köszöntötték az évet a Sárvári Koncertfúvószenekar koncertjével szombaton. A rendezvénynek ezúttal is a Tinódi gimnázium tornacsarnoka adott helyet. Köszöntőt mondott Ágh Péter, Sárvár országgyűlési képviselője, aki felidézte: 2018-ban kerek évfordulója van annak, hogy 1288-ban először említették okleveles formában, írásban a várost. Szintén jubileuma van, hogy 1328-ban városi kiváltságokat kapott Károly Róberttől. Ahogy annak is, hogy Sárvár ötven éve visszaszerezte újkori városi rangját. – Bátran kimondhatjuk, Sárvár volt, van és lesz – mondta a képviselő. Hozzátette: mindannyian büszkék vagyunk Sárvárra és mindannyian a legjobbat akarjuk a városnak és minden lakójának.

A sárvári zenekar 45. újévi koncertjén Ágh Péter országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Fotó: Ohr Tibor

A koncerten a zenekart Szélesi Attila karmester vezényelte. Széles kínálattal kedveskedtek a résztvevőknek, a klasszikus fúvószenekari művektől kezdve a könnyed filmzenén át egészen a slágerekig csendültek fel az ismert és kevésbé ismert dallamok. A rendezvényen közreműködtek a Weöres Sándor Színház színművészei, akik köszöntötték az ifjú fúvósokat is. Kondora István, a város polgármestere pedig Sárvár és a fúvószenekar évtizedes együttműködését méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában