zenés jógameditáció

2018.02.18. 07:00

Balázs Gergely hegedűjátékával Istenhez akarja közelebb juttatni az embereket

Az előcsarnokban egy szép fiatal lány nagy csendben mossa a padlót. A kanapén csendesen imádkozik valaki. A mantrázás hangja bezengi az egész teret. Balázs Gergely hegedűművészt keressük, azt mondják, gyakorol, de azonnal szólnak neki, hogy megjöttünk.

Kovács Ági

Balázs Gergely hegedűművész a kedvünkért számos autentikus hangszert szólaltatott meg Fotó: Tímár Gergely

 

Balázs Gergely hegedûmûvész Fotó: Tímár Gergely

Nem változik, zenél

Semmit nem változott mióta nem találkoztunk, utoljára Szombathelyen. Kopaszra nyírt férfi jön elénk, egyszerű öltözetben, csibészes mosollyal az arcán. Megölel minket, Hare Krisnával köszönti a többieket, két tenyerét egymáshoz szorítja a szíve vonalában, meghajol kicsit. Elkísérjük a próbaterembe, amely az ételosztó helyiség mellett áll. Azonnal azt kérdezik tőlünk, ennénk-e valamit. Ládákban narancs, sült hús illata száll. A művész elmondja, készül az ebéd a rászorulóknak, a társai nemsokára útra kelnek. A hangszigetelt kis helyiségben kész kábelerdő, dobok, kongák, a kottatartóra erősítve fényes csengők. Gergely gyorsan elhelyezkedik, kezébe fogja az elektromos hegedűt és rázendít. Eggyé válik a hangszerrel, lehunyja a szemét és mi lélegzet-visszafojtva hallgatjuk. Aztán szép inget ölt, homlokára szakrális jelet fest, és beszélgetni kezdünk. Szóba jön a család, a koncertmester édesapa, a konzis évek és természetesen a Zeneakadémia is. A sok formáció, a jazz, a népzene, a világzene és minden más produkció. Külföldi turnék és zenekari művészként töltött hosszú hónapok. Gergely útja mégis valami más. A saját zenéjét akarja játszani, a saját vágyai szerint. Ezért döntött úgy, hogy a saját útját járja.

- Tudod, egy zenekarban alkalmazkodni kell. Előfordul, hogy mások véleménye nem egyezik az én elképzelésemmel. Ez nyilván okozhat frusztrációt, aztán meg a hangszeres játék is rutinná válhat. Az emberek többsége küzd mentális problémákkal, mert nem vagyunk elégedettek önmagunkkal. Elvárásaink vannak, amelyek nem valósulnak meg.

A művész elmeséli, milyen sok feladattal jár egy koncertmesteri élet. Vonásnemek elkészítése, ujjrendezés, a zenekari anyag megtanulása, sorolja, és nagyon pontosan kell ismerni a partitúrát is.

Sokat kivesz ez az emberből. Gergely nem akarta ezt tenni, és valójában ott lapult minden mélyén az az érzés, hogy nem volt elégedett a saját hegedülésével. Abban is egyetértettünk, hogy ő valójában szólista alkat.

A saját zenémet akarom játszani

Kiállni a színpadra, mámorító érzés! Mégsem hittem magamban, mert rájöttem, hogy a gyűrűsujjam és a kisujjam lassabban mozog, mint kellene. Senki nem vette észre, még az akadémián sem. És igen, a saját zenémet akarom játszani. Ha beülsz a turnébuszba vagy kiülsz a he-gedűposztra egy koncertteremben, akkor is mást szolgálsz.

A pécsi zenekari két év után Gergely a fővárosba költözött. Szinte mindennap eljárt a Krisna-templomba. Itt kezdte a napot, belépett egy imára próbák előtt, szolgált a szertartásokon, egyszer úgy döntött, beköltözik. Odaadó híve lett Istennek, bhaktává vált. Az asramban (szálláshely, menedék) lakott, takarított, imádkozott naphosszat, még a hangszert sem vette elő. Somogyvámosba, a Krisna-völgybe is elment, találkozott ott olyanokkal, akik annyira magas szintű gondolkodásról tettek tanúbizonyságot, így elmélyült a Krisna-tanokban. A beköltözése nyolc évvel ezelőtt történt, akkor beiratkozott egy bhaktaképző programba és leszolgálta az oktatás árát. Egész nap takarított, és meditált.

- Jó volt, de a lelki békét nem találtam meg, mert ezekben a hónapokban nem tudtam hegedülni, és ez nem volt jó! Rájöttem, hogy számomra pedig ez a lényeg. Muszáj a színpadon állnom.

Balázs Gergely hegedűművész a kedvünkért számos autentikus hangszert szólaltatott meg Fotó: Tímár Gergely

Szerelem a Krisna-templomban

Gergely a kisfia édesanyjával is a Krisna-templomban ismerkedett meg. Ahogy ő mondja, hiányzott neki a szerelmi érzés, a szó szoros értelmében magányos volt. Egy vasárnapon ismerkedtek meg, a művész felvette a selyemdhotit (egy végből tekert nadrág), tilakot festett a homlokára és találkoztak. Szerelmükből született Naraszimha, aki azóta nagyfiú lett és Krisna-tudatú oviba jár. A szülők nem élnek együtt, de mindössze néhány száz méterre laknak egymástól, hogy közösen nevelhessék gyermeküket.

- Harminchárom éves koromig a fogyasztói társadalom művészi szférájában, önmagára, saját érzékeire koncentráló emberként éltem. Mindenkinek van elvárási szintje, a bhaktáké az, hogy minél jobb szolgálatot tudjanak adni Krisnának, a saját tanítómesterüknek. Nem isten felé akartam adni, hanem magam felé, meg a szeretteim felé. De én az önző dolgok egy részétől meg akarok szabadulni.

Gergely számtalan formá- cióval játszott, mégis a jógameditációk állnak hozzá legközelebb. A jógini tartja ilyenkor az órát, a művész pedig játszik. Akkor sikerül elérni a legoptimálisabb hatást, ha az oktató hangját nem nyomja el a zene, viszont egy-egy ászana kitartásában belső erősítést, inspirációt adhat a muzsika. A lélekhegedű-koncertek azonban más célt is szolgálnak. Ezek nagy része improvizáció. Ilyenkor a művész elsősorban sugallatokra hallgat. Aki a zenét befogadja, azt érzelmileg befolyása alá vonja. Gergely azt szeretné, ha ilyenkor minden egyes hallgatója azt kaphatná, amire vágyik. Tudod, mi a vágyam? – mondja. Hogy egy olyan teremben játszom, ahol szép növények vannak, kevés fény,

előmelegített babzsákokon fekszenek a vendégek, nagyon magas minőségű hangtechnika segíti az élményt. Ez az igazi Lélekmeditáció koncert. Egyébként nekem nyolcéves koromtól ez volt a célom. Kaposváron laktunk, ministráltam, hittan előtt épp az apszisnál sétáltam és tudtam, hogy a zenémmel akarom elérni, hogy az emberek eljuthassanak Istenhez.

- A szólókoncertemen az inspirációkra és a sugallatokra hallgatok. Nem irányítok semmit, én csupán közvetítő vagyok. Ha én eléggé el tudok állni az útból, és nem befolyásolom ezeket az inspirációkat, vagyis egyfajta áttetsző közeg vagyok, akkor a zene gyógyítólag is hathat. A zeném tehát az útból elállás megnyilvánulása. Kaptam már rá visszajelzést, hogy működik.

Ha nincsen idehaza, járja a világot. Több hónapig hajón zenélt, jelenleg éppen Írországban. Március 10-én viszont már hegedűinspirációt tart flow jógával Budapesten. És újra növeszti a haját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában