kultúra

2018.02.21. 21:54

Jókai kiszabadítása az üvegtárlók mögül

A Berzsenyi Dániel Könyvtár a birtokában lévő ritka Jókai-kiadásokból összeállított minitárlattal is hozzájárul a magyar széppróza napja megünnepléséhez. Jókai az üvegtárlók mögött – találó helyzet.

Ölbei Lívia

Tárlat a BDK ritka Jókai-kiadásaiból Fotó: Nagy Jácint

Máris biztos sokan megtanulták, hogy a magyar széppróza napját ezentúl Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük. Illetve már meg is ünnepeltük. A BDK Jókai-kötetekből összeállított kiállítását azonban még szemügyre vehetjük: odahajolhatunk az üvegtárlók fölé. Valljuk be, kicsit különben is így vagyunk Jókaival: mintha üvegtárló mögött leledzene a tekintélyes életmű, voltaképpen hozzáférhetetlenül. (A díszkiadású, 100 kötetes Jókai-összes nagy kincs, még akkor is, ha a 20. század utolsó éveiben megjelent piros-fekete-arany sorozat már nem olyan impozáns, mint a korábbiak.)

Tárlat a BDK ritka Jókai-kiadásaiból Fotó: Nagy Jácint

Jókai, a nagy mesemondó – Jókai, az írófejedelem, aki szakállban, bajuszban, akadémiai nagyságként, öblös fotelból – vagy inkább piedesztálról tekint ránk. Pedig hát ő is volt fiatal, sőt. Az 1848-as márciusi ifjak egyik vezérfigurája – 23 éves ebben az időben –, egy lakást bérel Petőfivel. A költő a rangidős: két évvel öregebb Jókainál. Csak aztán érvénybe lépett a paradox törvény: Petőfi meghalt, így maradt örökké fiatal. Jókai majdnem 80 évig élt.

A magyar széppróza vadonatúj hivatalos ünnepén főleg kortárs írókkal találkozhatott a közönség. Talán éppen ezért hisszük el könnyebben, hogy egyszer Jókai is volt fiatal, élettel teli, eleven. És könnyebb lesz kiszabadítani őt az üvegtárlók mögül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában