kiposztolt a Facebookra

2018.02.06. 20:13

Nem hagyta abba: örömet okoz, szabad- Megnyílt Torjay Valter kiállítása

Egy akt kivételével a művész minden festményt kiposztolt a Facebookra, és azok mind nagy népszerűségre tettek szert. A 2013 óta eltelt évekből válogat Torjay Valter a Berzsenyi Dániel Könyvtárban kedden nyílt kiállításán.

Merklin Tímea

Nagy Éva könyvtárigazgató köszöntötte Torjay Valter festőművészt a kiállításon. A megnyitón közreműködött Flier Edit és Császár János Fotó: Unger Tamás

 

Nagy Éva könyvtárigazgató köszöntötte Torjay Valter festőművészt a kiállításon. A megnyitón közreműködött Flier Edit és Császár János Fotó: Unger Tamás

Ha kitesz egy képet a közösségi oldalra, rövid időn belül több százan fejezik ki tetszésüket, írnak dicsérő üzeneteket, és ő minden jó szót megköszön.

Az utóbbi évek című tárlatán Nagy Éva könyvtárigazgató köszöntötte azzal, hogy biztos benne: ami ezt a szép számú közönséget hozta, az a tisztelet a művész, a szeretet a kedves ember iránt.

 

- Torjay Valter nem is a vendégünk, hanem a barátunk, hiszen számtalan alkalommal segítette a munkánkat. Tartott elő-adásokat, nyitott meg kiállításokat, témái a zenetörténettől a bútorrestauráláson át a művészettörténetig komoly műveltségről tesznek tanúbizonyságot. Ez visszaköszön a képeiből is, amelyek a biztos szakmai tudást és a képzelet erejét is mutatják – mondta Nagy Éva.

A festőművész a tárlatát a 92 éves dr. Szabadfi Józsefnének ajánlotta, akinek köszönhető, hogy létrejött a vasvári Békeházban a Vasi Panteon, hiszen azt az 1978-ban elhunyt műgyűjtő férje hagyatéka alapozta meg. Az özvegy Tóth Csaba és Torjay Valter segítségével talált helyet a gyűjteménynek, amely a Vas megyei képzőművészet egy fontos szeletét reprezentálja. Torjay Valter a megnyitón beszélt arról, hogy nem nagyon „divatos” manapság Magyarországon az, amit ő csinál, a hagyományos, figurális festészet, figyelmeztették is, hogy hagyja abba, de nem tette. Amerikában, Nyugat-Európában most megint sok hagyományos festészetet művelő fiatal van, akik izgalmasan újítják meg ezt a műfajt. Oroszországban soha nem hagyták abba a hagyományos festészetet, a firenzei akadémián tanítják. Mint mondta, bizonyos hazai galériákban nem lehet ezekkel a képekkel szerepelni, de ő tudja, hogy sok ember szereti ezeket. Mindig törekedett arra, hogy ne aktuális, hanem időtálló dolgokkal foglalkozzék, és határozott szándéka vizuális élményt nyújtani, örömet okozni a képeivel. Igyekszik, hogy azok se csalódjanak, akik mélyebb tartalmakat keresnek. – Mindig célom volt, hogy a szabadságomat megőrizzem a művészetben – fogalmazott. – Bosch, van Gogh, Delacroix, Friedrich, Picasso is szembementek a korukkal. Otto Modersohn mondta: a művészetben az érzés a legfontosabb, mert mi maradna, ha az sem volna az enyém? Szerintem az a nagyobb művész, akié a szabadabb, egyénibb, bensőbb érzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában