Szombathely

2018.04.14. 08:00

Végtelen történet Pődör György új kötete

Pődör György legújabb kötete egy végtelen történet, utazás a természet kincseihez.

PÓSFAI PÉTER

Devecsery László költő, Pődör György, az est házigazdája és Fekete István bányageológus köszöntik az egybegyűlt hallgatóságot Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az idei költészet napi rendezvények között, a megyei könyvtár negyedik emeleti előadótermében rendezték az egykori iskolaigazgató, mérnöktanár, önálló múzeumot létrehozó ásványgyűjtő, valamint költő, Pődör György estjét.

Különleges, a természet kincseit a költészet nemes eszközeivel megjelenítő gondolatok világa tárult fel az irodalombarátok előtt, szavalatokkal, fúvószenével és a közös szülőfalu, Vasszilvágy jogán örök cimborává szegődött Devecsery László moderátori munkájával.

Devecsery László költő, Pődör György, az est házigazdája és Fekete István bányageológus köszöntik az egybegyűlt hallgatóságot Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az est vendégeit Nagy Éva igazgatónő köszöntötte, kiemelve, hogy a költészet napját, József Attila születésnapját 1964 óta ünnepeljük. Az üdvözlő gondolatok után Fekete István bányageológus, bányamérnök méltatta az est házigazdáját, felidézve régi találkozásaikat, amikor Pődör György a bányák mélyére szállt le vele. A múltidézés után a nagyérdemű köszöntésére Németh Szabolcs és Mészáros Balázs rézfúvósduettje szólaltatott meg egy izgalmas darabot. Devecsery László méltatta a költő teljesítményét, majd megkezdődött a nagy utazás.

Hatodik kötete

A szerző sorrendben hatodik önálló kötete – A tizenkét drágakő legendája – egyedülálló, értelmet és érzéseket egyaránt megmozgató látomás. Az egész könyv egy végtelen történet, utazás a föld mélyében szunnyadó kőzetek felé és azon is túl.

A szorgalmas gyűjtő, aki egyben költő is, a különleges ásványok kutatásával, bányászatával, az összegyűjtött csodák feldolgozásával kapcsolatos évtizedes tapasztalatait meséli, a korabéli mítoszokkal és legendákkal fűszerezve.

Talán hihetetlen, de Pődör György verseit olvasva rigmusokká, rímekké változnak a drágakövek, és miközben a bányászott kövek csiszolatokká válnak, a gondolatok gyönyörű sétára csábítják az olvasót – ez a költészet lényege ma és mindenkor.

A verselő tanár ámulatba ejtett, oktatott, és miközben végtelen türelemmel magyarázott, az ősi tudományokat, az évtizedek alatt megszerzett ismereteit is szívesen közkinccsé tette.

Pődör György verseit Kelemen Zoltán színművész és Bognár Alexandra előadóművész tolmácsolásában hallgathatták meg a jelenlévők. A kötet – amelyet a Szülőföld Könyvkiadó gondozott – a helyszínen dedikálta is a szerző.

A kötetbemutatóval párhuzamosan a neves ásványgyűjtő anyagából kiállítás nyílott, amely május 3-áig tekinthető meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában