Berzsenyi Dániel Könyvtár

2018.06.11. 11:19

A citromok kicsúfolták a répákat – Az apróságoknak is szól a könyvhét

A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok sorozatban nagyon sok óvodás és kisiskolás csoport megfordul a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Múlt szerdán délelőtt az apróságoké volt a sok színes babzsák fotel. 

Lutor Katalin

Igazán közelről, Kissomlyóról érkeztek a vendégek: Kostyák Borbála írónő és Kovács Dorottya illusztrátor. Ráadásul nem jöttek üres kézzel: színes könyvek, csodás rajzok és hatalmas kosár zöldségek is érkeztek velük.

 

 

 

-Tudjátok, mi az a képzelet? Nos, az enyém biztosan zöld és csápjai is vannak, amikkel mindig összeszed valamit. Ez a mese is valahol itt kezdődött – meséli Kostyák Bori a Donászy Magda Óvoda Ficánka csoportjának. Az apró kezek folyton a magasba lendülnek, akár kérdésről van szó, akár hozzászólásról. A gyermekek is nagyon ügyesen használják a képzeletüket: elképzelik a kisegeret ormánnyal, vagy Pista bácsi arcán a fülekkel felcserélt szemeket.

Misiről szól a könyv Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Valahogy így kezdte Bori is – no, nem érzékszervek pakolgatásával, hanem gyermekeinek kezdett mesélni. Eleinte könyvből, aztán már magától találta ki az izgalmas történeteket. Nagyon sok állatmesével találkozott a mesélős évek alatt, ezért is döntött úgy, hogy ő inkább a mese téren kissé elhanyagolt zöldségekkel és gyümölcsökkel fog foglalkozni. Így született meg Misi és a rakoncátlan zöldségek című meséskönyv, melyhez Kovács Dorottya készített csodálatos illusztrációkat. Testhez álló feladat volt, meséli Dorka, hiszen ő egyébként is csak és kizárólag ezeket fogyasztja, mivel vegetáriánus. Persze – mielőtt bárki megrémülne – nem pont Csicsóka doktort és Avokádó kisasszonyt eszi meg.

A történet Misiről szól, aki egyszer csak azon kapja magát, hogy hallja a zöldségeket és a gyümölcsöket

– vagyishogy inkább azon, hogy a citromok kicsúfolják a répákat. Persze mint minden jól nevelt kisfiú, ő is azonnal rendre szeretné parancsolni a rakoncátlan alapanyagokat, így végül nagykorára ő is zöldséges üzletet nyit. Bori és Dorka is hoztak ezt-azt Misi üzletéből, a ficánkák pedig nagyon ügyesen felismerték mindet. Mi még a foglalkozás előtt belepillantottunk a ládákba, s a céklát nem sikerült beazonosítani – szóval megállapíthatjuk, hogy az óvodások tényleg igazán otthon vannak a témában. Sokuknak van konyhakertje, melyben apró növényeket már termesztenek: babot, paradicsomot, cukorborsót. Izgalmas nézni a fejlődést.

Fuszulyka történetét meg is hallgatjuk: a szerencsétlen fiú borsórollert készített, ám hatalmasat esett és össze is törte magát. Így a Mogyoró-gyerekek védőfelszerelésnek, Dió Dani pedig sisaknak jelentkezett a következő útra. Így került a történetbe bújtatottan a megelőzés témája. Nem ritka, hogy mesekönyvnek tanító szándékkal is létrejönnek: jelen esetben nemcsak úgy érezzük, hogy azonnal avokádót akarunk enni, hanem az önértékelés is fejlődhet például. Dinnye Dalma és a festővászon esete erre fókuszál: a kishölgyet ugyanis zavarja, hogy gömbölyű. Ám amint Láni, a történet leány szereplője lefesti, rájön, hogy a gömb tényleg tökéletes.

Az ismeretterjesztőnek is tökéletesen beillő könyvet mindenki bátran lapozhatja, s bár néhol dióféléket és mogyorót is tartalmaz – allergiát nem, csupán jókedvet okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában