kultúra

2018.07.25. 09:00

Székely vándorkiállítás nyílt a könyvtárban

Vándor székely címmel nyílt meg a sárvári könyvtárban a székelység tárgyi hagyatékát bemutató kiállítás. A kiállított anyag az erdélyi Bálinth Zoltán több évtizedes gyűjtőmunkájának eredménye.

Pajor András

Varga Diána és Bődi Piroska a tárlat megnyitóján Fotó: Pajor András

A viseletek, eszközök, írásos emlékek a székelység gazdag örökségét bizonyítják. A sárvári könyvtárban látható tárlat jelmondata: A múlt megbecsüléséből a jelen jövőt épít. A könyvtár falain és tárlóiban a Székelyföld színtisztán magyarok lakta falvainak egykori világa elevenedik meg. A régi kézművesvilág hangulatát a megnyitón Varga Diána, a Népművészet Ifjú Mestere népdalokkal hozta még közelebb a közönséghez. A kiállított anyag az erdélyi Bálinth Zoltán több évtizedes gyűjtőmunkájának e redménye, melyet országszerte vándorkiállításokon mutat be. Bútorok, szőttesek, vallási emlékek, dokumentumok, viseletek bizonyítják a székelyek gazdag örökségét.

Varga Diána és Bődi Piroska a tárlat megnyitóján Fotó: Pajor András

– A vándorkiállítás húsz esztendeje járja az országot, ez a harmincötödik kiállítás – szólt köszöntőjében a megnyitón megjelentekhez Bődi Piroska, a sárvári könyvtár vezetője.

– A tárgyak gyűjtője, Bálinth Zoltán a Háromszék megyében lévő Árkos szülötte. Gyermekkorában árvaságra jutott, az asztalos szakmát tanulta ki, majd Marosvásárhelyen a népfőiskola néprajz-népművészet szakát végezte el – számolt be a kiállítást megnyitó Raskóné Déri Erzsébet, a székely vándorkiállítás magyarországi szervezője. Székelyföld kincsei a sárvári könyvtár nyitvatartási idejében augusztus 25-éig tekinthetőek meg a Nádasdy-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában