kiállítás

2018.09.23. 07:00

Osztrák művészek az Írottkő-aulában

Jövőre lesz harmincéves a testvérvárosi kapcsolat Kőszeg és Mödling között – ezúttal osztrák művészek képei láthatók az Írottkő hotel aulájában.

Tóth Kata

Portrékkal, absztrakt festményekkel és heliogravür nyomatokkal képviseli Kőszeg egyik testvérvárosa, Mödling művészeti csoportját Thomas Engl, Othmar Kraft, Renate Laimgruber és Rainer Voltmann a Csók István Művészkör legújabb kiállításán. A Szavak nélkül című tárlat nem az első bemutatkozása az ausztriai alkotóknak, az előzményekről Renate Laimgruber beszélt a kiállításmegnyitón. Történelmi visszatekintést adott, felelevenítve 1989-et – arra datálódik a testvérvárosi kapcsolat létrejötte –, valamint az elmúlt éveket: 2014-ben vasi alkotók mutatkoztak be Mödlingben, egy évvel később a kőszegi képzőművészeti biennáléra mödlingi művészeket is meghívtak. Majd a tárlat legfi atalabb résztvevőjéről, Thomas Englről beszélt, aki az aktfestészettől a szitanyomáson keresztül az akvarellig sokoldalúan képzett. Hitvallása az életöröm, intenzív, világító színeket használ.

A kiállítás megnyitóján
Fotó: Gódor József

Othmar Kraft festő és szobrász, ihletettségének kifejezéséhez nagy felületekre van szüksége, akrillal, olajfestékkel is dolgozik – absztrakt festményeit láthatja október 1-jéig a kőszegi közönség. Rainer Voltmann az említett heliogravür nyomatok mestere – a fotómechanikai sokszorosító eljárást festményreprodukciók készítésére is használják. Renate Laimgruber végül maga is bemutatkozott: portrékat fest, a képeivel véleményt mond, portréi többek, mint egyszerű arcábrázolások. A megnyitón Básthy Béla alpolgármester elmondta: a két város aktív kapcsolatáért a művészek nagyon sokat tettek az elmúlt években. Mindkét település karakterében meghatározó, hogy vonzza és ihleti a művészeket, ebben a relációban nagyon fontos a csoportok együttműködése. A kőszegi Dance Jam tánccsoport három koreográfi áját vitte a megnyitóra.

Ezek is érdekelhetik