Koncertek templomban, iskolában

2018.09.19. 11:30

Zene mindenkinek című sorozatával járja be az egész országot a szombathelyi zongoraművész

A legkisebb településekre is elviszi a komolyzenét Kiss Márton – a zongoraművész 2016 óta járja az országot jótékonysági sorozatával. Célkitűzése, hogy megszerettesse és megismertesse a zongorajátékot, a klasszikus és modern, magyar és külföldi zeneszerzőktől származó darabokat a közönséggel, elvigye a törpefalvakba, kisebb városokba a komolyzenei koncert élményét.

Nemes Judit

Két éve járja az országot a koncertsorozattal a szombathelyi zongoraművész

Fotó: Unger Tamás

A gyerekkori élmények meg­határozóak életünkben: Kiss Mártont sorozata elindításában inspirálta, hogy nyolc­évesen édesanyjával együtt járták az ifjúsági koncerteket: abban az időben a zenekarok kisebb Vas megyei iskolákba látogattak el – például Bőbe, Táplánszentkeresztre –, hogy a diákok a megyeszékhelyen kívül is hozzájuthassanak a komolyzenei koncertek által nyújtott értékekhez és élményekhez. A zongoraművész felnőttként ezt az ötletet gondolta tovább: célul tűzte ki, hogy olyan településeken játsszon, ahova ritkán jut el ilyen kezdeményezés, és az ott lakók legfeljebb csak televízión, rádión, CD-n hallgathatnak Bartók-, Liszt- vagy éppen Gershwin-műveket.

– Még az egyetemi éveim alatt terveztem olyan koncertsorozat létrehozását, amely egyedülálló, és minél több emberhez eljuttatja a zenét. 2010-ben kaptam meg azt a hangszert, egy elektromos zongorát, amellyel külső helyszíneken koncertet adhatok. Az álomból 2016-ban valóság lett, Tanakajdon debütált a sorozat, azóta több mint ötven különböző helyszínen jártam – tudtuk meg a művésztől, aki azóta a legkülönfélébb programokra kapott meghívást: zongorázott futballpályán, parkolóban, szalagavatós helyszínen, adventi rendezvényen – legutóbb a döröskei Szent Jakab-templomban szólaltatott meg komolyzenei darabokat az Ars Sacra Fesztivál helyi programjának részeként. A repertoárt a helyszínhez igazítja: templomban a filmzenei csokrot, kevésbé kötött környezetben a komolyabb, egyházzenei darabokat veszi ki a listából, a sorozat állandó elemei pedig szimbolikusan fűzik össze a sorozat egyes állomásait.

– A dalokat három szempont alapján rakom össze: a közönség összetétele, a miliő, illetve kérés alapján alakul ki a műsor. Volt, amikor református templomba hívtak és református zeneszerző művét kérték, ott Mendelssohnt is játszottam. Másik helyszínen olyan dallamokat szerettek volna hallani, amelyek kivétel nélkül ismertek: Liszt-rapszódiákat, Brahms: Magyar táncokat, Bartók: Román népi táncokat, valamint filmzenéket, megint másutt kizárólag egyházzenei dalokat és barokk zenét – tette hozzá Kiss Márton.

A Zene mindenkinek koncertsorozat fogadtatásáról szólva kiemelte, hogy mindig telt házas koncerteket adott, hatvan vagy kétszáz férőhelyes rendezvényteremben egyaránt. Véleménye szerint kell koncerthallgatási lehetőséget adni azoknak is, akik betegségük vagy egyéb körülmény miatt nem tudják elhagyni a településüket. Hozzátette: a kezdeményezés elindítása előtt aggályok vetődtek fel éppen emiatt: meg tudja-e mozgatni a zongoramuzsika az embereket.

Két éve járja az országot a koncertsorozattal a szombathelyi zongoraművész
Fotó: Unger Tamás

– Tapasztalataim szerint igen, érdemes szervezni ilyen alkalmakat: a közönség hálás azért, hogy része lehet a komolyzenei koncert adta élményekben; látom az arcukon a szívből jövő örömöt – ez jelenti számomra a legnagyobb visszaigazolást, hogy a sorozatnak van jövője – mondta az ifjú művész, aki a közösségi médiát is bevonja a zene népszerűsítésébe: alkalmanként online közvetítéseket ad – így internetes követőitől is sok visszajelzést kap.

– Többen tudatták velem: koncertjeim motiválták abban, hogy zongorajátékot hallgassanak, gyakran választanak tevékenységeikhez klasszikus darabokat háttérzenének – ez további pozitív hozadéka a kezdeményezésnek – mesélte a zongorista, aki elmondta azt is, hogy szeretné, ha csatlakoznának hozzá zenészek az ország minden tájáról, hogy egyre több helyen ismerjék meg jelenünk és múltunk nagy komponistáit. Kiss Márton elmondta, a sorozat folytatása mellett jelenleg zongoraversenyekre készül: 2019 júniusában Norvégiában méreti meg magát; előtte azonban Szombathelyen és a környéken lesznek fellépései: játszik például az Európai Mobilitási Héten, szombaton az autómentes napon, illetve októberben a Reformáció Hete rendezvénysorozatban, amikor szóló­estet ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában