Irodalom

2018.10.18. 14:30

Csillagfürtön rezgő meseszálak – Rozán Eszter könyvbemutatója

Rozán Eszter szombathelyi írónő a tavaszi ünnepi könyvhétre megjelent „Hotel Csillagfürt” című alkotását mutatta be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban az irodalomszerető közönségnek.

Tátrainé Kulcsár Irén

Fotó: Nagy Jácint

A művet ezúttal is Csuti Borbála középiskolai magyartanár ajánlotta az olvasók és rajongók figyelmébe. Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház művésze részleteket olvasott föl a regényből, remek előadása meghitté varázsolta a könyvbemutató hangulatát.

Rozán Eszternek, a „falnivaló könyvek” írójának hatodik kötetét is a Szülőföld Könyvkiadó gondozta. A könyv egyszerre regény és novellafüzér: lehet különálló történetekként olvasni, és regényként is, amelyben fokozatosan, fejezetről-fejezetre bontakozik ki az izgalmas cselekmény.

A több szálon futó történet helyszíne a gyógyvízéről híres Hévíz, az elegáns Hotel Csillagfürt, ahova a regény szereplői más és más okból, de mindannyian határozott céllal érkeznek: testi vagy lelki bajaik, sérüléseik gyógyítására. (Tóvá változott Varázshegy?)

Fotó: Nagy Jácint

 

Az idilli történetben egy különös alak jelenik meg, fura kendővel a vállán: Alex Puchner, a gyógyító, vonzó külsejű, okos férfi, aki meghódít fiatalt és időset egyaránt. Vajon mi vonzerejének titka? Valóban természetfeletti erővel rendelkező gyógyító, vagy csak szélhámos? A misztikus beállítottságú, határozott személyiségű férfi a történet során képes befolyásolni, sőt több esetben meg is változtatni a boldogságukat kereső főszereplők életét. (Messziről, nagyon messziről egy kicsit Mario és a varázsló?)

Az írónő könyvében számos fontos kérdéssel foglalkozik: mennyire befolyásolják életünket, jövőnket hiedelmeink, amelyeket magunkról, a környezetünkről és a világról gondolunk? Vajon génjeink határoznak meg bennünket, vagy nekünk is van beleszólásunk, és ha igen, azt vajon szabad akaratunkból tesszük-e?

Megszokhattuk már, hogy Rozán Eszter regényeiben mindig tesz egy kis kitérőt, amikor történeteibe egy-egy híres nő életét is beleszövi: a Hotel Csillagfürt című könyvében Natalja Goncserovát(1881–1962) említi meg, aki képzőművész volt és férjével, Mihail Larionovval együtt egy új irányzat, a konstruktivizmus megalapítójaként írta be nevét az orosz és a nemzetközi művészettörténetbe.

 

Fotó: Nagy Jácint

A könyvbemutató közönsége megtudta azt is, hogy már csaknem készen van a regény folytatása, így az írónő előző művével, a „Nem jött el” című regénnyel együtt a három kötet trilógiát fog alkotni. Mindenki talál bennük olyan történetet, olyan cselekményt, amit a magáénak mondhat, ami érdekelheti.

A kérdező, Csuti Borbála szerint az írónő stílusa, fantáziája, emberismerete, empátiája minden eddigi könyvében megmutatkozik, a lehetőségek finom árnyalt mezsgyéjén libben ide s oda, közel a valósághoz, mi több, elmerészkedik a lehetetlen határáig is. Nyelvileg, stilárisan és dramaturgiailag is olyan regényeket ír, amelyek olvastatják magukat, nehéz letenni, abbahagyni őket, korhatártól függetlenül idősek és fiatalok kedvencei a „rozáneszteres könyvek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában