Vasarely mozgatja a művészetet

2018.11.06. 07:00

A Vasarely-tárlat anyagát a pécsi múzeum adta kölcsön Celldömölknek

December 5-éig tart nyitva a Móritz Galéria Vasarely-kiállítása a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. A kiállítás anyagát a pécsi Janus Pannonius Múzeum bocsátotta az intézmény rendelkezésére.

Ölbei Lívia

Fotó: Gyuricza Imre

Bár a magyar lexikonok szerint Victor Vasarely 1906-ban született, a legtöbb francia forrás 1908. április 8-át tekinti születése dátumának; hívja föl a figyelmet az eltérésre a celli kiállítás ismertetője-ajánlója. Így aztán évfordulós tárlatnak is tekinthető a Móritz Galéria bemutatója: 110 éve látta meg Pécsen a napvilágot Vásárhelyi Viktor, aki évtizedek múlva Victor Vasarely néven, Párizsból hódította meg – nem túlzás – a világot. A csak rá jellemzően szürreális figurák uralmát egyszer csak megtörték a geometrikus formák: a térhatású, dinamikus – folyton a mozgás érzetét keltő – négyzetekből, rombuszokból, háromszögekből szerkesztett képek világhírt szereztek alkotójuknak.

Celli gimnazisták a Vasarely-kiállításon Fotó: Gyuricza Imre

Victor Vasarely a besorolás szerint az op-art („optikai művészet”) jelentős képviselője, aki a múlt századfordulón virágzó „izmusok” közül a konstruktivizmusban és a Bauhaus törekvéseiben találta meg ihlető forrásait; ezekből kiindulva hozta létre sajátos művészi világát, amelybe most a Móritz Galériában nyerhetünk bepillantást. A KMKK kiállítóhelye ebben a formában a Munkácsy Mihály-tárlattal kezdte és alapozta meg működését, éppen öt éve. A 19. századi realizmus közkedvelt (ráadásul Párizshoz is kötődő) csúcsteljesítményére most egy egészen más művészettörténeti fejezet, más életmű darabjai mutatnak vissza a múlt század második feléből. Hétfőn a celli Berzsenyi gimnázium 10. B osztályát fogadta a galéria, ahol Németh Katalin, a kiállítás rendezője vezetést is tartott. És mégis mozog a művészet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában