Pöttömszínházi premierre készülnek

2018.12.13. 07:00

Beültetik a piciket a Mesebolt hintájába

Úttörő szerepet vállalt a Mesebolt a legkisebbeknek ajánlott bábelőadások magyarországi meghonosításában. Ez a pöttömszínház. Most újra – már nyolcadik alkalommal – az 1–4 évesek figyelmére számít elsősorban a társulat: december 16-án, vasárnap 10 órakor kezdődik a Körhinta című előadás bemutatója a Mesebolt Bábszínház kamaratermében, az MMIK-ban.

Ölbei Lívia

Forog a színes Körhinta a Mesebolt kamaratermében.Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor. A díszlet tervezője: Trifusz Péter

A pöttömszínház mára elfogadott, népszerű műfaj, mondta Prikazovics Ferenc, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatóhelyettese a Körhinta-tájékoztatón. A Mesebolt pedig – a budapesti Kolibri nyomán – úttörő szerepet vállalt abban, hogy ezt a Norvégiából elindított bábszínházi formát Magyarországon meghonosítsa. Sőt: vidéken a Mesebolt rendezett elsőként konferenciát pöttömszínházi témában (hiszen az, hogy az 1–3 éveseknek mit és hogyan lehet, kell megmutatni, komoly háttérszakértelmet kíván). Az a kapcsolat pedig, amit a Mesebolt a szombathelyi bölcsődékkel kialakított, egészen egyedülálló, példa nélküli: a pöttömszínházi előadások rendszeresen házhoz mennek a bölcsődésekhez (minden bölcsődéshez) a megyeszékhelyen. Ami persze nem jelenti azt, hogy máshol (Szombathelyen túl) ne fordulna meg a társulat ezekkel a speciális bemutatókkal.

Forog a színes Körhinta a Mesebolt kamaratermében.Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor. A díszlet tervezője: Trifusz Péter

A Mesebolt különben is sokat utazik. Olyannyira, hogy a Körhinta-premiert is egy különleges „tájolás” miatt kellett egy héttel elhalasztani: A hazudós egér a Balassi Intézet révén meghívást kapott Brüsszelbe. A brüsszeli és a luxembourgi vendégjáték (ez utóbbi egy magyar iskolában) is olyan nagy sikert aratott, hogy 2020-ban mindenképpen visszavárják a Meseboltot.

De most üljünk föl a meseboltos Körhintára, amely a célközönség igényeihez igazodva nem szöveggel, hanem minden mással: színekkel, formákkal, mozgással – és persze hangokkal operál. Aztán titokban történet kerekedik mégis: a Körhinta forog, az évszakok változnak, a kisgyerek növekedik. Az előadás rendezője H. Nagy Katalin, a Mesebolt alapítója-igazgatója, a pöttömszínházi program koordinátora. Volt már olyan szombathelyi pöttömszínházi bemutató, amelynek a papír, de olyan is, amelynek a ritmus volt az alaptémája, rendezőelve.

Prikazovics Ferenc és H. Nagy Katalin
Fotó: Horváth Balázs

A Körhinta-bemutató „alapanyaga” a textil. A fonal, amelyet sodorni lehet, amelybe bele lehet kapaszkodni, amely néha olyan, mint egy vastag hajfonat, máskor meg jó meleg sapka készülhet belőle. Aztán kiderülhet, hogy a sapka nem sapka, hanem fura élőlény. Játszik a színész, játszik a gyerek, játszik a képzelet. A Körhinta-díszlet tervezője Trifusz Péter, zeneszerzője Kiss Dávid, akik játsszák: Fritz Attila, Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor. És a végén szó szerint beülhetnek a körhintába a gyerekek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában