A játék sűrűjében

2019.04.09. 07:00

Erdélyben kétezren találkoztak Jancsival és Juliskával – Turnézik a Soltis Lajos Színház

A tavaszi erdélyi turné régi hagyomány a jövőre 40 éves Soltis Lajos Színház életében. Ezúttal a frissen elkészült Jancsi és Juliska-előadással indult útnak a társulat: be a (sokszor nem is annyira jelképes) erdőbe.

Ölbei Lívia

Jancsi és Juliska: Hajba Beatrix és Piller Ádám

Fotó: Szendi Péter

Körülbelül kétezren látták egy hét alatt az eltévedt és meg­került gyerekek történetét.

A klasszikus Jancsi és Juliska-történet mostanában mintha egyre népszerűbb lenne: mintha most döbbennénk rá igazán, hogy a talmi csillogások sűrűjében ideje volna megtalálni – megtanulni kiválasztani, fölismerni – az igazit, a nekünk valót, az értékeset. A celli előadás szövegkönyvét Pallai Mara jegyzi, az előadás rendezője Nagy Zsuzsi, aki drámapedagógusként is jól tudja, hogy a mai gyerekeket mi mindennel lehet elcsábítani.Az sem véletlen, hogy az előadást 3-tól 14 éves korig ajánlják, de ezúttal is érvényes az alaptétel, hogy a jó gyerekprodukció legalább annyit mond a felnőtteknek is (szinte kötelező).

A Jancsi és Juliska díszletét, jelmezeit Marton Mercédesz tervezte, a kivitelező Marton Miklós. Kell a mesebeli faház – és kell a mézeskalácsház is, amely most beszerezhető, megvásárolható, fölfújható ugrálóvár képében jelenik meg a színen (jelképnek is telitalálat). A zeneszerző Gregorich Bálint, a játékosok pedig: Piller Ádám, Hajba Beatrix (ők a címszereplők), Horváth Nóra (a mostoha és a banya szerepében) és Tóth Ákos – aki a gyermek­lelkű, játékos apát, vagyis a favágót játssza.

Jancsi és Juliska: Hajba Beatrix és Piller Ádám
Fotó: Szendi Péter

Ők kerekedtek föl, hogy útba ejtsenek nyolc erdélyi települést: fölléptek ­Jobbágyfalván, Hármasfaluban, Marosvásárhelyen, Szovátán, Parajdon, Havadon, Korondon – és Erdőszentgyörgyön, Celldömölk testvérvárosában. De szinte mindenütt barátok várják, fogadják ilyenkor őket. Utazás, pakolás, építés, bontás – és persze a játék (és megint elölről). A legszebb értelemben vett misszió ez, hiszen ilyenkor olyan, magyarlakta zugokba is eljutnak, ahol a helyiek hosszú ideje nem láttak színházat.

A feszített tempó mellett azért a kirándulások se maradtak el: a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, Szovátán a Medve-tó kihagyhatatlan sokadszorra is. És persze Kőrispatak, a nyári színjátszó táborok helyszíne: itt soltisos színészek tanítanak.

A fenti program az EFOP Transznacionális együttműködések keretében valósult meg EFOP-5.2.2-17

(Soltis Színház vidéki sokszínű kultúra hálózat modelljének kidolgozása nemzetközi együttműködés segítségével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában