Gályarabokról

2020.02.14. 07:00

A protestáns gályarab lelkészek emléknapja alkalmából koszorúztak Sárváron

A sárvári evangélikus templomban a református gyülekezettel közös istentisztelet után a Nádasdy-vár falán lévő emléktáblánál tartottak koszorúzást.

Pajor András

A Nádasdy-vár udvarán emlékeztek a protestáns mártírokra

Fotó: PÁS

Az evangélikus templomban gyűltek össze a két felekezet tagjai, hogy emlékezzenek, a szentbeszédet Szentgyörgyi László református lelkész mondta. A magyarországi ellenreformáció idején, 1674 kora tavaszán több száz protestáns prédikátort idéztek a Pozsonyban felállított vészbíróság elé.

Az ítéletek után több mint egy évet szenvedett a sárvári vár börtönében nyolc evangélikus és hét református lelkész. Ekkoriban ítélték III. Nádasdy Ferencet, a sárvári vár urát is fej- és vagyonvesztésre. A 17. századi gyászévtized protestáns mártírjainak mementójául 1993-ban állítottak emléktáblát a városban. A Nádasdy-várban, az emléktáblánál folytatódott az ünnepség. – A gályarab lelkészek sorsa ma is példa az igazság mellett kiálló emberek számára – emlékeztetett Pethő Attila evangélikus lelkész.

A Nádasdy-vár udvarán emlékeztek a protestáns mártírokra
Fotó: PÁS

A két egyház nevében Horváth Zsolt evangélikus gyülekezeti felügyelő és Dohi Zsolt református egyházközségi gondnok, a város képviseletében dr. Máhr Tivadar alpolgármester helyezett el koszorút a vár falán. – Sárvár a reformáció városa, ez ma is eligazodási pontot ad a múltbéli történésekhez való hozzáálláshoz – fogalmazott dr. Máhr Tivadar.

A jövő feladata lesz a reformáció ötszáz éves jubileuma kapcsán felmerült protestáns zarándokút létrehozása, amely több európai országot érintve Sárváron keresztül Nápolyig vezetne, ahol a kikötőben gályarabnak adták el az itt fogva tartott lelkészeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában