Feri bácsi köpenyében köszönt el

2021.01.28. 15:15

Jordán Tamás átadta, Szabó Tibor átvette – Az első igazgatóváltás a WSSZ élén (Frissítve!)

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház alapító igazgatója tizenhárom év után társulati ülésen búcsúzott el tegnap a színháztól és Szombathelytől – ahova mindig visszavárja a színházkedvelő közönség is –, átadva az épület „mindent nyitó kulcsát” utódának, Szabó Tibornak.

Vas Népe

20210128 Elbúcsúztatták Jordán Tamást a Weöres Sándor Színház igazgatóját, Jordán Tamás, Nemény András, Szabó Tibor, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az elfogódottságtól sem mentes pillanatokat a tőle megszokott játékos kedvvel oldotta föl a Kossuth-díjas színművész, rendező, a nemzet színésze – akinek meggyőződése: a pályáján minden azért történt, hogy a szombathelyi színház megalapításában teljesedjen ki.

A város visszavár

Az eseményen részt vett dr. Nemény András polgármester, aki azzal nyitott: képtelen elbúcsúzni Jordán Tamástól, akit a maga és a város nevében visszavár. Mint mondta: Jordán Tamás az a személyiség, aki a tevékenysége révén vitán felül érdemes arra, hogy egyszer majd utcát nevezzenek el róla Szombathelyen.

A polgármester a színház­alapító közgyűlésben maga is képviselőként foglalt helyet: részese volt tehát 2007 szeptemberében annak az euforikus és egyhangú (ellenszavazat és tartózkodás nélküli) döntésnek, amelynek révén megszülethetett a Weöres Sándor Színház.

Hála és köszönet

– Pedig lett volna időm felkészülni, hiszen három éve bejelentettem: nem indulok újra az igazgatói pályázaton, most mégis zaklatott vagyok. A búcsú felkavaró. Nem lehet eléggé nyomatékossá tenni, hogy mennyire szerettem itt Szombathelyen. Hálával tartozom a társulatnak, a színház összes munkatársának; hálával dr. Ipkovich Györgynek, aki polgármesterként sokat tett a színházalapításért; mindenestül hálával tartozom a szombathelyi önkormányzatnak – még akkor is, ha nem minden pillanatban volt felhőtlen a viszonyunk. Köszönet a szombathelyi közönségnek, a városnak. Jó volt itt színésznek, igazgatónak lenni.

Alkalmi stand-up

Aztán gyorsan csinált egy briliáns alkalmi Jordán-stand-upot: tőmondatokba szedve a WSSZ első tizenhárom évét – de „rémisztő” papírköteggel a kezében, hadd higgyük, hogy jaj, hosszú lesz. (Mint anno az Egyetemi Színpadon.) Egyúttal fölmutatta azt a kötetet, amely éppen tegnap érkezett meg az Alexandra Könyvkiadótól: Benned a létra címmel – a Weöres Sándor Színház első tizenhárom éve. Szerzője Ölbei Lívia, tervezője Bonyhádi Károly.

 

A mindent nyitó kulcs

A szimbolikus átadás-átvételben Nemény András működött közre: Jordán Tamás azzal adta át a polgármesternek azt a piros szalagos kis dobozt, amely a színház „mindent nyitó kulcsát” rejti, hogy továbbítsa Szabó Tibornak, a színház (február elsejétől) új igazgatójának.

A nagy időutazás

Szabó Tibor hangja sem volt mentes az elfogódottságtól, amikor felidézte a Weöres Sándor Színház legelső bemutatóját, a 9700-at, amelyben a Szoszeteva (Szombathelyért Szeretnék Tenni Valamit) tagjai azért vállalkoznak Feri bácsi időgépén az időutazásra, hogy pénzt szerezzenek a szombathelyi színház meg­alapításához. Feri bácsi, vagyis Jordán Tamás most Szabó Tibortól megkapta Feri bácsi barna munkaköpenyét, a társulati tagok aláírásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában