Országos színházi találkozó

2021.10.12. 07:00

Cseh Tamás és Karnyóné a 12. Soltis-fesztiválon

A Soltis Lajos Színház tizenkettedszer szervezte meg a SLOSZT-ot, az országos színházi találkozót Soltis Lajos nevével.

Ölbei Lívia

20211009 Soltis-fesztivál, Celldömölk, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Öt nap, hat helyszín, tizennégy csapat, tizenhét produkció. Ez a mérleg számokban. A Soltis Lajos Színház fesztiváljain különben minden olyan könnyed és gördülékeny, hogy az ember hajlamos elfeledkezni a feszes háttérmunkáról, pedig abból is van bőven; éppen innen adódik a gördülékeny könnyedség. – Tegnap este láttunk egy izgalmas Karnyónét – mondja Pápai László tanár úr, miközben a szombat esti koncertszínházra gyülekezik a közönség a celldömölki zeneiskolánál. Abban a pillanatban még nem tudhatjuk, hogy a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös Csokonai-előadása kapja meg a 12. találkozó fődíját, a Soltis-díjat. A lebilincselő koncertszínház pedig Bereményi Géza Kelet-nyugati pályaudvar című könyve alapján – a szerző személyes dramaturgi segítségével, föltétlenül a konyhában üldögélve – jött létre. Pontosabban: „Vizi és Ecsédi találkozott. És itt kezdődött minden. Az ő történetüket írta meg Bereményi Géza és adta elő Cseh Tamás két részletben, két Magyarországon: 1979-ben (Frontátvonulás), valamint 1992-ben (Nyugati pályaudvar). A történetet egybeolvasztotta, és most új köntösbe bújtatva adja elő három fiatal színész: Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron.” Plusz két zenész: Kovács Márk (szaxofon), Laczi Sándor (cselló). Végül hosszan tapsoljuk a felszabadító és aktuális előadást, amely – hamarosan kiderül – Solténszky Tibor-díjat ér a találkozón.

Nagy Gábor igazgató és Szűcs Katalin Ágnes kritikus
Fotó: VN/SLSZ

A legjobb színésznői teljesítménynek járó Figer Szabina-­díjat az idén Ecsedi Erzsébet kapta (az egyszemélyes Mintapintyért). Kurucz László-díjban részesül – kiemelkedő színészi teljesítményért – Boda Tibor és Barna Lilla. Kasza Éva-díjat kapott – az újszerű formanyelvért – a Táp Színház és a Füge Roletti című előadása. Különdíjat ítélt a szakmai zsűri a közösségteremtő színházért a Soltis Lajos Színház Szerencsés Mária című misztériumjátékának, valamint a Soltis Lajos Színház és Káva Kulturális Műhely Röppálya című színházi nevelési előadásának.

Kiemelt képünkön: A fődíjas Karnyóné csapata előadásra készül a Soltis-fesztiválon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában