Művésztelep

2022.10.10. 20:00

Jáki inspirációk a falakon - A művészeket megihlette a templom, az orgonakoncert is

Megnyílt az V. Jáki Művésztelep és a Jáki Nagy Márton Általános Iskola képzőművészeti alkotótáborának zárókiállítása a művelődési házban, ahol az ünnepségen az iskolai énekkar lépett fel nagy sikerrel.

Merklin Tímea

Dr. Tóth Ernő polgármester Megyeri Mária jáki templombelsőt ábrázoló képénél

Forrás: Cseh Gábor

Dr. Tóth Ernő polgármester üdvözölte a település művészbarátait, akik évről évre visszajárnak rajzolni, festeni, szobrászkodni. Mátyássy Gábor, a Jáki Művésztelep vezetője – aki kiállított akril képén egy jellegzetes jáki motívumot ragadott meg ­­– lelkes, és a hallgatóság számára nagyon élvezetes tárlatvezetést tartott, alkotásról alkotásra haladva, minden műről mondott személyeset és érdekeset. A tizenhat kiállító művész között vannak vasiak: Kovács Gábor és Udvardi Balázs helybeliek, Veres Gábor Hegyfaluban él. 

Kecskés Andrea művelődésszervező Orbán György: Reggel az óvodánál festménye előtt
Forrás: Cseh Gábor

Többen az itt kapott inspirációikat állították ki: például a verpeléti Maldrik Gábor Jáki geometria címmel alkotott zománc, vegyes technikával, a hódmezővásárhelyi Megyeri Mária ikonjai mellett egy olajképet festett a templombelsőből kifelé nézve „Sorok között” címmel. Az egri Herczeg István a jáki orgonakoncert érzetét és hangulatait hozta létre olajgrafikán. Az alkotótáborban a gyerekek mindenféle technikát kipróbálhattak, ennek eredményeit látjuk pólónyomatokon, tűzzománcokon, fazekastárgyakon, rajzokon. A tárlat fővédnöke: Dr. Székely János megyés püspök és V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos.

Forrás: Cseh Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában