A Siker Könyvtárban

2022.10.27. 18:21

„Fabulonos” Ági és más hírességek a kártyanaptárakon - fotók

Kártyanaptárakból nyílt izgalmas kiállítás a Szombathelyi Siker Könyvtárban. A tárlatot Feiszt György, nyugalmazott főlevéltáros ajánlotta a közönség figyelmébe.

vaol.hu

Fotó: © Unger Tamás

Az első kártyanaptárakat a 19. század végén készítették, ám ezek még kizárólag az aktuális év „menetrendjét” tartalmazták. A reklámozási funkció csak a két világháború között jelent meg a kis lapokon. Az 1950-es években sem szakadt meg a folyamat, de szinte kizárólag a nagy állami vállalatokra koncentrálódott. A kereskedelmi egységek, és egyéb szolgáltatások csak az 1960-as, 1970-es évektől nyerhettek teret a kártyanaptárakon. A folytonosságot a szerencsejáték jelentette: a lottó és a totó a megszokott kis figurákkal, a négylevelű lóherével, a focival mindig is jelen volt a naptárakon – mondta elöljáróban Feiszt György.

A kártyanaptárak gyors terjedése sokakban felizzította a gyűjtőszenvedélyt. Gyerekek, fiatalok gyarapították kollekciójukat, ment a csere, egy-egy menő színészt vagy dús keblű modellt ábrázoló naptárért 5-6 egyszerűbb lapot is adtak.

-Magyarországon a gyűjtők között nagy kultusza van ennek a gyűjtési ágnak. A legtöbb kártyanaptárral egy budapesti gyűjtő dicsekedhet, körülbelül 12 000 darabot számlál a gyűjteménye – tette hozzá a levéltáros, majd arra is kitért, hogy a kártyanaptárak érdekes lenyomatai a kornak, hiszen a nyomtatási technika fejlődésével egyre színesebbek, gazdagabbak lettek, a grafika mellett megjelentek, majd uralkodóvá váltak a fotók is.

A szocializmus prüdériája fokozatosan enyhült, bizonyítja ezt a szebbik nem felbukkanása a kártyanaptárakon, amelyeken a 1970-es években szerepeltek először lengén öltözött, merészebb dekoltázsú hölgyek. Egy évtized múltán pedig már a pucérság is megengedett volt. Hatalmas feltűnést keltett a „fabulonos” Pataki Ágiról készült naptár. Ezen a képen a modell egy fonott karosszékben ül, és úgy fest, mintha nem viselne semmit.

A kártyanaptárakat illetően már az 1960-as évektől erőteljes vonulatot jelentettek mozisztárok és énekesek képei is.

A Szombathelyi Siker Könyvtárban kiállított naptárak közül a legrégebbi egy 1951-es darab, ez Székely Árpád tulajdona, de van egy naptár a forradalom évéből, 1956-ból is, ez Semei Ferenc gyűjteményébe tartozik. Rajtuk kívül Csetényi Sándor, Vámosi Viktor, Kiss Zoltánné, valamint Molnár István és neje állította ki naptárkollekciójának darabjait a Siker Könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában