Könyvbemutató

2022.11.13. 16:31

Már van magyar szakirodalom: kötet Muravidék dualizmuskori építészetéről

Tóth Judit

A kötet bemutatóján Balaskó Zsolt építész beszélgetett Pisnjak Atillával

Forrás: VN

Hiánypótló kiadvány jelent meg a Muravidék dualizmuskori építészetéről, a szerző, Pisnjak Atilla művészettörténész a lendvai Bánffy Központban mutatta be a kötetet. Pisnjak Atilla diplomadolgozata kapcsán kezdte kutatni a Muravidék építészetét, akkor szembesült vele, hogy nem áll rendelkezésére magyar nyelvű, átfogó szakirodalom, főleg a 19. és 20. századra vonatkozóan. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramjának köszönhetően készült el a Muravidék építészete a dualizmus korában című könyv. A hiánypótló magyar nyelvű kiadvány a korszak szakrális, közhasznú és magánépületeit gyűjti össze, ismertetve azok építészeti jellemzőit gazdag fotóanyaggal bővítve.

– Az elcsatolással 1920-ban megszüntek a kapcsolatok a Muravidékkel, ami azt eredményezte, hogy a művészettörténészek sem kutatták a 19. század végi, illetve a 20. század eleji időszakot. Azóta eltelt több mint száz év, így szükségessé vált egy nagyobb kutatás – mondta a szerző, aki azt is hozzáfűzte, hogy 1945 után a szlovén művészettörténészek tollából szlovén nyelven láttak napvilágot a szakirodalmak, a magyar viszont hiányos maradt.

A 19. század historizáló időszak volt, de a század végére megjelent a szecesszió, onnantól a két irányzat egymás mellett élt. A stíluskeveredés egyik jó példája a muraszombati evangélikus templom, amely kívülről színtisztán neogótikus stílusjegyeket hordoz, belül viszont szecessziós elemekkel díszítették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában