41 év munka van benne

2022.12.13. 18:34

Benkő Sándor által beleláthatunk, beleérezhetünk az elmúlt negyven évbe - fotók

Bemutatták Benkő Sándor: Üzemen kívül című fotóalbumát az Agora Művelődési és Sportházban. A fotóriporter a mai napig a Vas Népe munkatársa.

Merklin Tímea

Benkő Sándor fotóriporter

Fotó: © Cseh Gábor

Kóta Pál énekmondó József Attila „Gyöngy a csillag, úgy ragyog” kezdetű versét tolmácsolta, köszöntőt mondott Horváth Zoltán Agora igazgató, Lőrincz-Farkas Eszter, a Vas Népe főszerkesztője egy idézettel világította meg a fotósról szerzett élményt, akinek a feladata az, hogy „nyitva tartsa a fényképezőgépen a zárat akkor, amikor körülötte mindenki lehunyja a szemét.” Felidézte a fotóriporterrel való első találkozást, és hogy milyen volt akkor és most vele együtt dolgozni; végtelenül alázatos, precíz, emberszerető, természet iránt rajongó, rendkívül segítőkész embert ismert meg benne.  

Szenkovits Péter újságíró kollégája életútjáról és a közös munkáikról beszélt, a kiemelt témáiról, amelyeket művészi fokon kidolgozott, és amelyekből most válogatott ebbe az albumba – több tízezer képből. Felelevenítette, hogy sokszor dolgoztak ugyanazon a helyen a művész világban, úgyhogy szemtanúja volt a nagy portrék megszületésének is. Az egyes fejezetekhez Szenkovits Péter és Fodor Sándor írtak szövegeket abból inspirálódva, mit éreznek a képek által. Az album Benkő Sándor summázata, amelyből profizmusa mellett kiviláglik a fotóriporter őszintesége és érzékenysége, és a „szíve” – amit átad nekünk, és azon keresztül érezhetjük át mások sorsát, és azokba bele tudunk helyezkedni általa. Azt üzeni: ne adjuk fel, most, 2022-ben sem. 

Benkő Sándortól megtudtuk: 41 év munka van a fotóalbum mögött, szűkebben véve másfél-két évig ült a számítógép előtt, hogy átválogassa a milliós nagyságrendű archívumát. A kötetbe foglalás ötlete 2019-ben született, amikor a vasi Prima díj sajtó kategóriájának győztese lett, a Szülőföld Kiadó akkor ajánlotta fel számára a könyvkészítést. Az első kötet sikere után – már majdnem mind el is kapkodták – jogosan várhatjuk a többit, hiszen a fotóriporternek már az eddigi életműve is rendkívül gazdag, volna miből még tovább válogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában