Mesélő házak

2022.12.23. 14:12

Karácsonyi legenda: Hallott már a Farkasfánál elsüllyedt templomról?  - Erről szól a mostani podcast adásunk

Feiszt György

Farkasfa a 12. században a szentgotthárdi cisztercita apátság birtokán, erdőirtással jött létre. A község a nevét,  a szájhagyomány  szerint a környéken élt farkasok után kapta.  A falu  fekvése lehetővé tette, hogy a Fürstenfeld és Kanizsa közötti útvonalon vámszedő hely legyen. A Szentgotthárdi csata idején a települést a törökök felégették, lakói elmenekültek, és csak a 17. század végén települt újra. Egy 1721-es dokumentum szerint  a falunak már saját bírósága volt, templomuk  azonban csak a legendákban létezett. Napjainkig is járja az az elbeszélés, hogy az egykori farkasfai templom valamikor nagyon régen elsüllyedt, azon a helyen, ahol ma a Fekete-tó lápja található. Voltak akik csendes karácsonyi éjszakákon harangjának kondulását is hallani vélték. A Farkasfa és Orfalu között elterülő Fekete-tóhoz azonban nem csak ez az egy legenda fűződik. 

A „régi öregek” meséi szerint: „ valamikor Orfaluban is volt egy templom. De  egyszer karácsonykor egy messziről ide siető leány lekéste a misét és mérgében azt kívánta, bárcsak süllyedne el a templom. Az átok megfogant és az épület maradványainak a helyén attól kezdve zavaros fekete víz kavargott, a mélyből pedig téli éjszakákon nagyon sokáig hallani lehetett a meg-megkonduló harang szavát”. Orfalun azóta se épült templom, de Farkasfán, hogy ne csak a legenda éljen, a gondolatot tett követte. A századfordulón az Amerikába kivándorolt farkasfalakiak segítségével hozzáfogtak a munkához, de csak egy útszéli kápolna lett a nagy tervekből és a hiányt évtizedekig  az iskolakápolna igyekezett pótolni. A templom végül a rendszerváltozás után  a 2000 éves keresztény jubileum és a magyar Millennium  tiszteletére létrejött összefogással épült meg. Alapkövét Konkoly István megyéspüspök 1999. augusztusában szentelte meg. A karácsonykor régente hallani vélt harangszónak is szerepe lehetett abban, hogy védőszentjéül a Szentcsaládot és Szent István családját választották. 

 

Címkék#podcast

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában