Magyar kultúra napja

2023.01.20. 18:52

A kultúra bearanyozza mindennapjainkat - Műveltségi vetélkedőt és szavalóversenyt is tartottak a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

A magyar kultúra napján műveltségi vetélkedőt és szavalóversenyt is tartottak a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Az iskola udvarán megkoszorúzták a Himnusz szerzőjének mellszobrát, utána kiállítást nyitottak dr. Literáti-Nagy Ferenc fotóművész munkáiból.

Tóth Judit

Belencsák István alpolgármester a Kölcsey-szobornál

Forrás: Jámbori Tamás

A délelőtti iskolai vetélkedők után délben vette kezdetét a magyar kultúra napi ünnepség a Körmendi Kulturális Központ Berzsenyi utcai épületének nagytermében. Laczó Tamás, a gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket. - Kötelességünk  a magyar kultúra napjának megünneplése, hiszen identitásunk és hagyományaink részét képezi – mondta az intézményvezető, majd nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte a gimnázium „öregdiákját” dr. Vörös Ottó nyelvész-tanárt. 

Merklin Ferenc, a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatója ünnepi beszédében személyes gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel, majd a Vas vármegyéhez valamilyen módon kötődő költőket, írókat, gondolkodókat említette, így Faludi Ferencet, Weöres Sándort, Berzsenyi Dánielt, Széchenyi Istvánt, Petőfi Sándort, Kristóf Ágotát és Ottlik Gézát. A szónok Kosztolányi Dezső sorait is idézte: - Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható – mondta, majd így folytatta: -Nem csak egy naphoz kapcsolódik a kultúra, átszövi életünket, bearanyozza mindennapjainkat, megérinti lelkünket a szürke hétköznapokon, de csak akkor, ha kellő nyitottsággal vagyunk a világra. Sőt, kultúránk attól lesz örök, attól fog gazdagodni, hogy mi is alakíthatjuk, építhetjük, színesebbé tehetjük.

A beszédek után a Körmendi Alapfokú Zene-és Táncművészeti Iskola tanárai adtak műsort, majd a gimnázium udvarán, Kölcsey Ferenc mellszobránál koszorúzással folytatódott az ünnepség. A záró részben dr. Literáti-Nagy Ferenc zalai háziorvos, fotóművész munkáiból nyílt kiállítás, amit Fekete Tamás, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke ajánlott a közönség figyelmébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában