Tanteremszínház

2023.01.16. 17:03

Antigoné a szombathelyi iskolákat járja, a stúdióban felkészül Hamlet

Mindjárt egy éve, hogy Antigoné útra kelt: a szombathelyi Weöres Sándor Színház tanteremszínházi előadása élénk vitára készteti a középiskolásokat. A színházépület januárban zárva tart, a tanteremszínház működik.

Ölbei Lívia

Két nővér. Iszméné szerepében Papp-Ionescu Dóra, Antigoné: Bálint Éva

Forrás: Mészáros Zsolt/WSSZ

– Fölcsillan a szemük, amikor  rájönnek, hogy ez az Antigoné az ő nyelvükön szól – mondja Németh Gyöngyi, a WSSZ JátsszMa Műhelyének vezetője, az Antigoné produkciófelelőse az előadás fogadtatásáról. Gyorsan kiderül, hogy a 2500 éves történetben – kötelező olvasmány! – fölvetett problémák egyáltalán nem idegenek a középiskolásoktól, sőt. A hatalomhoz, a felnőttekhez, a szülők generációjához való viszony, a lelkiismeret működése, a gyávaság és bátorság árnyalatai, az ebből eredő konfliktusok és döntéshelyzetek mutatkoznak meg Szophoklész tragédiájában; és nem csak azért, mert a szereplők ott járnak-kelnek a diákok között. 

Forrás: Mészáros Zsolt/WSSZ

A tanterem a játéktér és a díszlet, a diákok nézők – és résztvevők is. Az előadás bizonyos pontján megrendezett Kreón kontra Antigoné vita rendszerint nagy aktivitást vált ki. Így történt ez hétfőn is, amikor előbb a premontrei gimnáziumban, aztán az Illés Labdarúgó Akadémia gimnáziumában tartottak előadást. Január 10-e óta napi két Antigoné a „penzum”, a lendület kitart január 27-éig. Nem is tudnak ebben az időszakban minden meghívásnak eleget tenni, akkora az érdeklődés az előadás iránt, amelyből pénteken (január 13-án) játszották a huszonötödiket. Ma ismét a KDG-ben lesz két előadás. A januári sorozat 27-én a premontrei gimnáziumban ér véget (ahol összesen négy Antigonét kértek januárban). A szériát persze folytatni szeretné a JátsszMa Műhely – örülnek a nagy érdeklődésnek.

Közben meg már készül a Hamlet a stúdiószínpadon, szintén elsősorban tizenéveseknek: a színházi nevelési előadás rendezője Némedi Árpád, aki nagyszínpadi Lúdas Matyit is rendez (a Lázár Ervin-programban), gyerekeknek.
Játsszák:

Antigoné Bálint Éva

Kreón Horváth Ákos

Iszméné Papp-Ionescu Dóra

Őr Szabó Róbert Endre

Haimón Némedi Árpád

Karvezetők Németh Gyöngyi, Németh Andrea

Teiresziász (hang) Szerémi Zoltán


Alkotók:

Zene Némedi Árpád, Szabó Róbert Endre

Jelmez Léránt Enikő

Foglalkozásvezető Németh Andrea

Súgó Papp-Ionescu Dóra

Produkciófelelős Németh Gyöngyi


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában