Színes a kulturális élet

2023.01.23. 18:40

Átadták a Kresznerics-díjakat is - A Soltis Lajos Színház Petőfi versformansza színesítette a magyar kultúra napját - fotók

A Soltis Lajos Színház Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kapcsán összeállított versformansza színesítette a magyar kultúra napi ünnepséget. A hagyományokhoz hűen itt adták át az idei Kresznerics-díjakat is.

Cseh-Egyed Bernadett

Skriba Zsoltné, dr. Györe Géza és dr. Györéné Losoncz Andrea a kultúra napi ünnepségen

Fotó: Cseh Gábor

A város színes kulturális életéről szólt köszöntőjében Fehér László polgármester. 

Amint fogalmazott: – Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy számtalan kulturális programunk, mozink és színházunk van, koncerteket és kiállításokat szervezünk. Az elmúlt években a pandémia a kultúrát is elvitte az online világba, de az az igazi, ha élőben lehetünk a részese, mint most. 

A polgármester elmondta: a múlt héten az alsósági katolikus temetőben emlékeztek a város könyvtárának névadójára, Kresznerics Ferenc esperes-plébánosra, nyelvészre és pedagógusra. Régi hagyomány az is, hogy a magyar kultúra napja alkalmából adják át a róla elnevezett kitüntetést. A rajzművészet területén végzett kiemelkedő szakmai munkája, valamint az alsósági településrész kulturális életében végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat Skriba Zsoltné, aki 41 éve az Alsósági Tagiskola rajz- és földrajztanára és osztályfőnöke. 

A méltatásban elhangzott: A Pécsi Tanárképző Főiskolán szerezte tanári diplomáját, majd tudását a Pécsi Janus Pannonius Egyetem művészeti tanszékén, valamint a Győri Vizuális műhely szakmai továbbképzésein frissítette. Mesterdiplomát is szerzett. Folyamatosan kereste a lehetőségeket szakmai, módszertani kultúrájának folyamatos gazdagítására, az új ismeretek, technikák elsajátítására, a tanultak továbbadására. Az iskola arculatát meghatározó dekorációk nagy részét a rajzszakkörös tanulókkal együtt készítették, így otthonosabbá, színvonalasabbá téve az intézmény falait. Számos általa felkészített diák szerepelt eredményesen országos, megyei művészettörténeti versenyeken, rajzversenyeken, rajzpályázatokon. 

Kresznerics-díjat vehetett át Kemenesalja kulturális életében és az Új Kemenesalja újság felelős szerkesztőjeként végzett kimagasló tevékenységét dr. Györéné Losoncz Andrea. A kitüntetett 1993 végén költözött Celldömölkre, majd 1995 februárjától a Gáyer Gyula Általános Iskolában kezdte, majd az alsósági Berzsenyi Lénárd Általános Iskolában folytatta a tanítást. 1996-tól a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium magyartanára és könyvtárosa lett. 2010-tól 2016-ig a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár közművelődési munkatársa volt, majd 2016- tól a Csöglei Általános Iskola magyarnyelv- és irodalomtanára. 2007-től 2022-ig az Új Kemenesalja felelős szerkesztőjeként tevékenykedett. Alapító tagja volt a Dukai Takács Judit Játékszín Alapítványnak. Szintén hétfőn vehette át az elismerést dr. Györe Géza a digitális pedagógia területén végzett tudományos, valamint az Új Kemenesalja újság tördelőszerkesztőjeként végzett kimagasló tevékenységéért.

 Dr. Györe Géza 1993 végén költözött Celldömölkre és helyezkedett el a Kresznerics Ferenc Könyvtárban olvasószolgálatos könyvtárosként. Az olvasószolgálatos feladatai mellett ő végezte az integrált elektronikus könyvtári rendszer tesztelését és ezen belül a helyismereti gyűjtemény állományának digitális feldolgozását is. Az Új Kemenesalja helyi lap szerkesztőbizottságának tagja volt 1998-ig. A lap hasábjain számos írása jelent meg. Nagy számban született könyvismertető és könyvtárral kapcsolatos írása is. 2020- tól a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Digitális Módszertani Intézetében kezdett dolgozni, és 2021-ben egyetemi docenssé nevezték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában