Mutatvány

2023.01.24. 13:47

De ki állítja meg a kisgömböcöt? - Feltartóztathatatlan Mesebolt-abszurd az MMIK-ban

Az író-rendező, Veres András számára az volt a tét, hogy miképpen lehet a kisgömböc klasszikus meséjéből – ebből a nagyra növesztett, abszurd anekdotából – színházat csinálni. Bemutató január 29-én, vasárnap a szombathelyi  Mesebolt Bábszínházban, ahol kedden sajtótájékoztatón jártunk.

Ölbei Lívia

A kisgömböc: három színész, sok szereplő. Hencz András, Lukács Gábor és Kolozsi Angéla a paraván mögött

Fotó: Szendi Péter

 

Ha a mindent és mindenkit fölfaló kisgömböc az abszurd birodalmába visz minket, akkor ugyanezt elmondhatjuk a kedden délelőtt hátulról megközelíthető MMIK-ról is. Félsötét derengésben, jégveremhideg, üres folyosókon kanyarogva jutunk el a Mesebolt-irodáig, ahol alkalmi hősugárzó csinál egy kis meleget.

Paravános játék. Tervező: Grosschmid Erik 

Sok más mellett az is a bábszínház javára írható, hogy a saját szigetükön még mindig képesek megteremteni azt az otthonosságot – például az omló-romló épületben nemrég rendbe tett Lázár Ervin Teremben –, ami a bábszínház elengedhetetlen velejárója. A gyerekek és szüleik pedig még mindig szívesen járnak ide, ahol tényleg minden jó megtörténhet. Most éppen A kisgömböc közelgő bemutatójának híre hozott el a Mese-

boltba minket. Kovács Géza a stáblistát böngészve – tervező: Grosschmid Erik, zene: Kiss Dávid, szereplők: Kolozsi Angéla, Lukács Gábor, Hencz András, író-rendező: Veres András – kiemeli: külön öröm, hogy a bábszínház világosítójára-fénytechnikusára, Kiss Dávidra rendszeresen másik szerepkörben, zeneszerzőként is számíthatnak.

A kisgömböc minden korban és társadalomban tökéletes parabolája a csak rombolni képes, negatív erőnek – mondja a mese ajánlója. Veres András pedig arról beszél, hogy A kisgömböc-mese – mint kitöltendő keret – nagy teret ad a játéknak. Az alapkérdést úgy tette föl, hogy megállítható-e a kisgömböc – és a kérdéshez, mintegy válaszként, megteremtette Jonatán, a fiatal író figuráját, aki kétségbeesetten igyekszik fölhívni a környezete figyelmét a közelgő veszélyre – mindhiába.  És a folytonos menekülés közben egyszerre csak rájön a megoldásra.

Vasári játék, kicsit másképpen
Fotós: Szendi Péter

Veres András hangsúlyozza: az éppen abszurditása okán bábszínpadra kívánkozó, 4 éves kortól ajánlott kigömböc-mese megjelenítéséhez az abszurd fordulatokban, humorban ugyancsak bővelkedő vásári hagyományokhoz fordultak. Paravános-kesztyűbábos, sokszereplős előadás készül, amely a három színésztől nagy koncentrációt, virtuóz játékot kíván.

Mutatvány is van: a két rablót, a bánatos oroszlánt és a kudarcos állatidomárt a szemünk láttára falja föl az elszabadult, egyre csak terebélyesedő, eleven disznósajt. A kisgömböc már csak ilyen: mindent fölfal, ami az útjába kerül. 
 


 

Kovács Géza és Veres András a sajtótéjékoztatón
Fotós: Szendi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában