Fél évszázados hagyomány

2023.02.05. 12:00

Csaknem 50 éve kihagyhatatlan társasági esemény a megyei horvát bál - fotók, videó

Már mintegy félévszázados hagyományra tekint vissza a megyei horvát bál: szombaton a szombathelyi sportházba nemcsak Vas vármegyéből, hanem Ausztriából, Horvátországból és Zalából is érkeztek a bálozók.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Idén a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat feladata volt a megyei bál megszervezése: szombaton megtöltötték nemcsak a horvátok, hanem a horvát kultúra rajongói is az Agora Művelődési és Sportház nagytermét. Nem véletlenül: a táncoslábúak jól tudják, ez a báli szezonban kihagyhatatlan társasági eseménynek számít. Minden adott ahhoz, hogy felhőtlenül, jókedvűen szórakozzanak a résztvevők: a jó társaság, a fülbemászó zene és a horvát virtus együtt garantálják, hogy a hangulat hamar a tetőfokára hágjon. Az eseményen a vármegye és a szűkebb régió horvát közössége együtt ünnepel. 

A szombati programon tiszteletét tette és a megjelenteket köszöntötte dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete és az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Gugán Iván. Utóbbi beszédében utalt a szombathelyi Mate Meršić Miloradić Horvát Óvoda és Általános Iskolában tervezett törekvésekre: a következő tanévben a hetedik-nyolcadik osztályosok számára, majd azután a gimnáziumi első osztályosok számára, felmenő rendszerben kívánnak oktatást nyújtani.

Horvátul köszöntötte a bálozókat és kívánt jó szórakozást mindenkinek Nemény András, Szombathely polgármestere. Utalt arra is: a horvátok szívvel, szívből élő emberek, akiknek összetartása közösségként is példaértékű lehet mások számára nemcsak Szombathelyen, hanem a megyében is.

Vas vármegye mellett Zalából, Ausztriából és Horvátországból, Zágrábból is érkeztek bálozók a szombathelyi összejövetelre – ezt már Jurasits Ferenctől, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől tudtuk meg. - Nagyon örülünk, hogy ebben a rohanó világban meg tudtuk állítani az embereket, és hogy közelebb vihetjük a horvát táncot, zenét, éneket és kultúrát más közösségekhez – hangsúlyozta az elnök. A kulturális program során felléptek a horvát általános iskola növendékei, a Durdice énekkar, valamint a Senior Tánccsoport tagjai a Guslice tamburazenekar kíséretében. A talpalávalót ezúttal is Koprive, a Setnja és a Pinka Band húzta hajnalig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában