„Petőfi volt a jobbik énünk...”

2023.03.21. 15:12

Petőfi 200 kiállítás a Bolyaiban - fotók

A 200 évvel ezelőtt született költő életéről szóló kiállítással emlékeztek kedden a diákok az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium galériájában.

Óvári Gábor

Fotó: © Unger Tamás

Petőfi Sándor életútjának főbb állomásait, vándorszínészi és katonai tevékenységét is bemutatja a tárlat, de a tablókon megjelennek a hazai és a nemzetközi irodalom nagy alakjai is, akik valamilyen módon részt vettek az emlékállításban, segítették a költő életművének bemutatását. A kiállítást dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens, irodalomtörténész nyitotta meg. 

Mint mondta, 50 éve már, hogy először lapozgatta élete első Petőfi kötetét, amelyet legféltettebb kincsei között tart számon. A költő életéről szólva elmondta, hogy ezen a kiállításmegnyitón is az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol született valójában Petőfi Sándor, hiszen három település is pályázhat erre a címre. 

Irodalomtörténeti érdekességként dr. Fűzfa Balázs kiemelte, hogy egy korabeli „időjárásjelentés” bizonyította végül be azt, hogy Petőfi Kiskőrösön láthatta meg a napvilágot. „A pillanat maga a történelem” – idézte az előadó Márai Sándort, majd hozzátette: Petőfi pontosan tudta, hogy március 15-én mit kell tennie, ki ő, és mi a feladata. Mindannyian keressük a létezésünk értelmét, hogy kik vagyunk és mi a dolgunk. A költő pedig elmondja, hogy a létezésben a legfontosabb a szabadság, aztán a szerelem és mi magunk csak a harmadik helyen vagyunk. Láthatjuk hát, hogy az irodalom az önzésről való leszokás legjobb eszköze. 

Dr. Fűzfa Balázs, a fiatal hallgatóság nyelvén szólva hangsúlyozta: Petőfi Sándor kora egyik legnépszerűbb alakja volt, rengeteg követővel rendelkezett itthon és Európa sok országában. Jól ismerték a verseit, számos nagy nemzetközi költő fordította le több költeményét. Petőfi Sándor művei összesen 48 nyelven jelentek meg világszerte.

- Sok mindent köszönhetünk neki, ő volt a jobbik énünk – mondta az irodalomtörténész, majd zárszóként a ma emberének címezve egy Petőfi idézetet osztott meg a hallgatósággal. „Nem ismerek magamnál se kisebbet, se nagyobbat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában