Jubileum

2023.04.27. 17:30

40 éves a szentgotthárdi Pável Ágoston múzeum - fotók

Negyven éve alapították a múzeumot, ahol a szlovén nemzetiség értékei találkoznak a helytörténeti kincsekkel

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Szinte napra pontosan 40 évvel ezelőtt - 1983. április 29-én - nyitotta meg kapuit a Pável Ágoston Múzeum. A jubileum alkalmából ünnepséget rendeztek, amelyen elhangzott: A Móra Ferenc Városi Könyvtárral közös működésű múzeumban megjelenik a helyi identitás, a térség szellemisége, amely nemcsak a múltat hordozza, hanem a jövőt is jelenti.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: 2013. január elseje óta a város tartja fenn a múzeumot, amely igazi közösségi térré vált az évek folyamán. A kiállítási anyag alapját Gáspár Károly gyűjteménye képezi, akinek özvegye 1982-ben 461 tárgyat ajánlott fel a leendő múzeum számára. 

Mukicsné Kozár Mária, a Savaria Múzeum néprajzkutatója, a Pável Ágoston Múzeum korábbi szakmai vezetője előadásában az intézmény első három évtizedét idézte fel: - A Hunyadi út 6. szám alatt található Stájer-házat az 1910-es években építették az egykori Szent János téren, a szomszédos Kaszagyár munkásainak elszállásolására. Ebben az épületben kapott helyet a múzeum, amely Pável Ágoston születésének centenáriumi évében,  1986-ban vette fel a térség híres tudósának nevét. 

A gyűjtemény jelenleg szlovén bázismúzeum, három állandó kiállítása a szlovén népi élethez kötődik, A Szentgotthárd környéki szlovének életmódja, Gerencsérek és Látványraktár elnevezéssel. Két állandó kiállítása helytörténeti jelentőségű, az intézmény a Honismereti Klubbal közösen végzett kutatómunkájának eredményeként jeleníti meg a szentgotthárdi csata eseményeit, illetve emléket állít Szentgotthárd négy egykori gyárának is. 

Molnár Piroska nyugalmazott könyvtárigazgató a 2013-2020 közötti időszakról beszélt Helytörténeti értékek a Pável Ágoston Múzeumban címmel, kiemelve a folyamatos szakmai és technikai fejlődést. Zárásként Horváth Tiborné, a Móra Ferenc Városi Könyvtár vezetője A múzeum, mint közösségi tér címmel tartott fotókkal illusztrált előadást, egyúttal hangsúlyozta: a múzeumban nemcsak a tárlatvezetésre fókuszálnak, hanem arra is, hogy más formában - például múzeumpedagógiai foglalkozásokon, interaktív és egyéb rendezvényeken - is bemutassák helyi és nemzetiségi értékeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában