Kuss!

2023.04.06. 14:27

Cinkosok és vétkesek, csimpánzok és bonobók - A WSSZ JátsszMA Műhely diákstúdiójának bemutatója

Kuss! Premierrel jelentkezett a WSSZ JátsszMa Műhelyének diákstúdiója. Cinkosok közt vétkes, aki néma - vizsgaelőadás.

ÖL

Kuss! Vizsgaelőadás a WSSZ stúdiószínpadán

Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

A WSSZ JátsszMa Műhelye - és a műhely égisze alatt működtetett diákstúdió - sok emlékezetes percet szerzett  a közönségnek. Németh Gyöngyi - a műhely és a stúdió életre hívója, vezetője - már a "WSSZ előtti években" sokszor megmutatta, hogy érzékeny kamaszokkal csodákra képes. Most újra kemény és fontos témát választottak: a tizenéves bandázások korában mindig vannak sztárok (véleményvezérek), mindig vannak, akik a masszív és engedelmes többséget képviselik - és mindig akad egy-egy kívülálló, akin alkalomadtán el lehet verni a port, aki a céltábla, akiből könnyen lehet balek. Sőt: az életével is fizethet. Éles helyzetben mit ér, meddig - és milyen motivációkkal - tartható fönn a véd- és dacszövetség, az "erről soha semmit senkinek"? Hogyan lesz a fikcióból valóság? Ki lehet-e bújni a felelősség alól? Egyáltalán: mi az a felelősség? Ki miért - és kiért felelős? Mi a bűn - és mi a bűnhődés? Mi az "emberszabás"? A csimpánzokhoz vagy a bonobókhoz állunk-e közelebb?  

Kérdések a jelekkel jól tagolt színházi térben. 

Fotós: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Az ajánló szerint: "A darabban egy középiskolás baráti társaság pár napját követjük nyomon: az elsőtől kezdve - amikor a bulizós este tragédiával végződik - az utolsóig, és még tovább…. A gyerekek a felelősséget nem vállalva keresik a megoldást a történtek elfedésére, miközben rosszabbnál rosszabb döntéseket hoznak. Végül a következményekkel nem foglalkozva mindenki a maga módján igyekszik kibújni a felelősség vállalása alól. Mert a lejtőn nincs megállás… A feszültséggel teli történet a fiatalok meggondolatlanságáról és kiszolgáltatottságáról szól, amely megrázóan, mégis komikusan mutat rá gyarlóságunkra." A szövegkönyv  Dennis Kelly DNS című drámájának felhasználásával készült.

Fotós: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Szereplők: Bedőcs Fruzsina, Binó Luca, Golub Emese, Nagy Gergely, Orosz Márton, Pomeisl-Csontos Katica,   Sabáli Soma, Stifter Anett, Szabó Blanka Judit, Varga Tamás     
Zenei munkatárs:  Borsos Beatrix

Mozgás:   Ostyola Zsuzsanna

Hang, fény:   Simon Ottó, Katona Márk

Rendező:  Németh Gyöngyi


 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában