Költészetnapi megnyitó

2023.04.11. 16:49

Fekete nénik a szombathelyi könyvtár kiállításán - A versillusztrációs pályázaton szerencsi diák lett az első

A vers világa címmel nyílt kiállítás a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban (BDK) kedden az intézmény azonos nevet viselő illusztrációs pályázatára készült alkotásokból. Az országosan meghirdetett pályázatra 44 alkotás érkezett. A költészet napjára meghirdetett megnyitón a legjobb pályázókat is díjazták.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

Az eredményhirdetéssel egybekötött díjátadón dr. Baráthné Molnár Mónika, a BDK igazgatója felidézte: A vers világa - Lehetnék bárki országos, középiskolások számára kiírt illusztrációs pályázatot még tavaly decemberben hirdették meg – ezúttal a negyedik alkalommal. A pályázók a Péczely Dóra szerkesztette Lehetnék bárki című versantológiából válogathattak - 112 magyar kortárs és kortalan költő 160 verséből. A feladat az volt, hogy az alkotásokról szerzett benyomásokat vessék papírra a kis képzőművészek.

A pályázatra 44 pályamű érkezett Szombathely öt középiskolájából, valamint három budapesti, két debreceni és egy-egy szegedi, dunakeszi, kiskőrösi, hódmezővásárhelyi, szolnoki, sátoraljaújhelyi és pesthidegkúti oktatási intézményből.

A pályamunkákat háromtagú zsűri értékelte, melynek elnöke Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója, tagjai pedig Pallósiné dr. Toldi Márta, a BDK nyugalmazott igazgatója és Varga Bence magyartanár, a Zaporozsec együttes énekes-gitárosa voltak. Döntésük értelmében 24 alkotás kapott lehetőséget a kiállításon való bemutatkozásra.

A pályázaton első helyen Soltész Hanna Róza, a Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tanulója  Weöres Sándor Fekete nénik című verse alapján készült pályamunkája végzett. Második helyezett lett Horn Luca Sára, a pesthidegkúti Waldorf-iskola tanulója Schiele visszatér című, Rékai Anett  verse alapján készült alkotása. A harmadik helyet Bognár Vivien, a szombathelyi Hefele-szakképző iskola  diákja Önmagam tükre című, Szabó Magda Szilveszter című verse alapján készült illusztrációjával szerezte meg.

Az alkotások méltányos értékeléséhez az eredetileg meghirdetett három díj nem volt elegendő, a zsűritagok további négy különdíjjal ismerték el az általuk legszínvonalasabbnak ítélt pályaműveket.

A kiállítás május 4-ig tekinthető meg a könyvtár földszinti előadótermében, nyitvatartási időben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában