Kiállítás

2023.04.23. 13:06

Zárt terek két helyszínen - a Nyugat-Dunántúli képző és iparművészek tavaszi tárlata - fotók

Több mint kétszáz érdeklődő volt a Savaria Múzeum szombati kéthelyszínes programján: a SZEZON/Zárt terek című kiállítás egyik része 16 órakor a múzeumban, másik része 17.30-kor a Szombathelyi Képtárban nyílt meg nagy sikerrel, és látogatható lesz augusztus 27-ig.

Merklin Tímea

Forrás: Farkas Imre

Egy régió, három vármegye (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron) 94 alkotójának 122 alkotása mutatkozik be Szombathely város prominens kiállítótereiben: a Savaria Múzeumban és a képtárban – a kéthelyszínes kiállítás mondható a Nyugat-Dunántúli képző- és iparművészek tavaszi tárlatának, amelynek kurátora Baki Orsolya.

A Savaria Múzeumban rendezett megnyitó után a képtárban Torma Attila performerrel folytatódott a program. Torma Attila produkciója Hajas Tibor Virrasztás című performanszának feldolgozása volt, amibe bevonta a közönséget is.

Baki Orsolya, a kiállítás kurátora
Forrás: Farkas Imre

 A SZEZON- ZÁRT TEREK című tárlat egy korábbi – időközben megszakadt – hagyomány folytatásra törekszik. A Szombathelyi Képtár évtizedekig szervezett csoportos szezonális kiállításokat Tavaszi Tárlat, illetve Karácsonyi Tárlat címmel, amelyek szombathelyi, Vas megyei és nyugat-dunántúli művészeknek kínáltak bemutatkozási lehetőséget. A legutolsó hasonló csoportos tárlat 2013. novemberében nyílt az intézményben. 

Meggyőződésük, hogy releváns és szemléletes a helyben és a környéken alkotók munkásságának ismertetése egy olyan kulturális környezetben, amelynek súlypontjai a helyi színtéren kívül helyezkednek el. A Szombathelyi Képtárban való megjelenésük révén a kortárs művészetről folyó diskurzusok részévé válhatnak. Az intézmény kapcsolati hálója és földrajzi fekvése a tágabb térségi orientáció és a közös munkálkodás lehetőségét is eredményezheti. Fontosnak tartják, hogy a már ismert, idősebb generáció tagjai mellett a fiatal képző- és iparművészek alkotásainak helyet adjanak a Szombathelyi Képtár és a Savaria Múzeum impozáns terében.

Festmények, szobrok, térplasztikák, grafikák mellett elektrografikák, médiaművészeti munkák és design alkotások is megjelennek a látogatók előtt. A zsűriben helyet foglalt Készman József, a Ludwig Múzeum főkurátora és Hegyeshalmi László képzőművész, a Veszprémi Művészetek Háza volt igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában