Avató

2023.05.23. 13:10

Agota Kristof tér Neuchatelben - ebben a svájci városban élt és írta meg világraszóló életművét

Neuchatelben felavatták az Agota Kristof teret - adta hírül a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete.

VN

Az Agota Kristóf tér Neuchatelben

Forrás: VN/FTI

Kristóf Ágota/Agota Kristof (Csikvánd, 1935. október 30. – Neuchâtel, Svájc, 2011. július 27.) a svájci emigrációban vált világhírű frankofón íróvá, szinte teljes életművének eredeti nyelve a francia - magyarul fordításban olvasható. Neuchatel az a svájci város, ahol az író felnőttéletét töltötte, hogy aztán halálában - saját végakarata szerint -  hazatérjen Kőszegre, gyerekkorának imádott városába.  Neuchatelben mostantól tér viseli a nevét. 

Fotó: VN/FTI

Kőszegen pedig létezik már a Kristóf Ágota-séta, amely elsőként dr. Czetter Ibolya és Ölbei Lívia vezetésével valósult meg, Győrffy Gábor kezdeményezésére, egy helyismereti sorozatban.  Czetter Ibolya sok más mellett  konferenciát szervezett, könyvet is írt Kristóf Ágotáról. Azon a bizonyos legelső sétán pedig - A Nagy Füzet fölismerhető helyszínei mellett - azt is megmutatta, melyik volt az a belvárosi hotelszoba, amelyben az író minden alkalommal megszállt, amikor hazalátogatott.   Láttuk azt, amit ő látott. És amit nem látunk, azt megírta - ahogy csak ő írhatta meg, és senki más a  világon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában