Könyvbemutató

2023.05.15. 15:17

Megjelent a Jánosházi Évszázadok című könyv - Egész napos programmal várták az érdeklődőket

Egész napos programra várta a helytörténet iránt érdeklődőket szombaton Honismereti és Művelődési Egyesület a Vas Vármegyei Honismereti Napon: elsőként előadásokat hallgathatott meg az érdeklődő közönség. A délelőtti program záróakkordja Bors Géza, az egyesület vezetőjének könyvbemutatója volt. Délután helytörténeti sétát tartottak a városban.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

Az előadásokat megelőzően Bors Géza köszöntötte házigazdaként a megjelenteket. V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője köszöntő beszédében az időutazás és a jóbarátok múltat megidéző találkozóinak példáján keresztül szólt a helytörténet, történelmünk ismeretének fontosságáról. - Jánosházán szervezetten hívják életre a múltat a Vas Vármegyei Honismereti Napon, amikor is az időutazásban jóval régebbre és távolabbra kalandozunk, mint amit egy baráti beszélgetés visszaemlékezései megengednének – fogalmazott, majd hozzátette: a jelent csak úgy lehet élni, a jövőt pedig építeni, hogy közben nem feledkezünk meg a múltunkról sem.

A köszöntőket követően elsőként Zsámboki Árpád, a Vas Vármegyei Honismereti Egyesület elnöke tartott előadást Honszeretet – emlékezés Petőfire címmel, melyben Petőfi Sándor Vas vármegyei kalandjairól mesélt a közönségnek.

A honismereti nap második előadását Debreczeni-Droppán Béla, elnöke beszélt a honismeret és lokálpatriotizmus összefüggéseiről. - A lokálpatriotizmus és a honismeret közé akár egyenlőségjelet is tehetnénk, hiszen lokálpatrióta csak az lehet, aki valóban ismeri szűkebb hazáját. A lokálpatriotizmusról szólva fontos kiemelni, hogy az embernek nem csupán települési-, de vármegyei identitásának is kellene lennie – emelte ki mondandójában.

Az előadások sorában harmadikként Koszorús Ödön, egykori jánosházi tanító-gyakornok beszélt a városban szerzett élményeiről. Felidézte, hogy közel hatvan évvel ezelőtt, egy véletlen folytán került éppen került Jánosházára és arról is beszélt, hogy mióta a vármegyében él, azóta foglalkozik régi szúró-vágó fegyverek, kovácsmunkák gyűjtésével.

A délelőtt zárásaként Bors Géza Jánosházi Évszázadok című könyvét mutatta be Farkas Csaba, a Szülőföld könyvkiadó vezetője, aki előbb a szerzőt, majd művét méltatta, felidézte a könyv megírásának körülményeit. - A kötetben minden jánosházi megtalálhatja a maga kis történetét. A könyv lapjait végig pásztázva egy igazán gazdag történet tárul elénk – fogalmazott, majd végig vezette hallgatóságát a könyv fejezetei, amelyekben a város fontos személyei, épületei, egykori gazdag polgári- és kereskedelmi élete és a hétköznapi emberek mindennapjai bontakoznak ki az olvasók előtt.

Kiss András, Jánosháza polgármestere a könyvvel kapcsolatban így fogalmazott: - Ez a gyönyörű képekkel illusztrált könyv elvezet bennünket a város megalakulásától egészen a kilencvenes évekig. Megismerhetjük belőle a város történelmét, sorsa alakulásának történetét. A városvezetés számára is fontos ez a kiadvány, ezért támogattuk anyagilag is a megszületését – szólt méltatásában.

Bors Géza, a kötet szerzője elmondta: könyvének megjelenésével évtizedes kutatói munkájára került korona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában