vaol.hu podcast

2023.05.27. 07:00

Mesélő podcast - Gyilkos volt a nagygeresdi emberölés áldozata

Tömböly Ágnes

Forrás: VN-archív

„Gyilkos volt a nagygeresdi emberölés áldozata.” Ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel jelentek meg az országos lapok 1947. november 20-án. A rémregénybe illő beszámolókból azután kiderült, hogy a holtan talált 56s cserébe élete végéig gondoskodik róla és családjáról. Varga elfogadta az alkut, és hat évet le is ült a gyilkosságért, de miután kiszabadult, Király nem tartotta be ígéretét, sőt amikor Varga követelőzni k23ezdett, jól összeverte. 

Király nagygeresdi malmát 1946-ban azután eladta Székely Ernőnek. Szóban úgy egyeztek meg, hogy Székely 12 kiló aranyat fizet a malomért, a papírra vetett szerződés azonban 85 ezer forintról szólt. Székely az alku megkötése után azonban már nem akart tudni az aranyról, és ragaszkodott a papíron rögzített 85 ezer Ft-os vételárhoz. Király ekkor bosszúból „feketézésért” feljelentette adósát. Székelyt a rendőrség letartóztatta, de miután kiszabadult, elhatározta, hogy bosszút áll. Hőbe János gépész-kovács, aki tudott a korábban történtekről, azt javasolta neki, hogy a hasonlóan bosszúszomjas Vargával tetesse el láb alól Királyt. Varga és Székely ezer forint vérdíjban meg is egyeztek. Király november 9-én, vasárnap üzleti útra indult Nagygeresdről, de három nap távollét után családja kerestetni kezdte. Vérbe fagyott, félig elásott holttestét Vámoscsalád és Nagygeresd között, a határban, pénteken találták meg. A molnár fején ásótól eredő mély vágást, a testén késszúrások nyomait fedezték fel. A nyomozók gyorsan a tettesek nyomára jutottak. A gyilkosságot Varga József és Károly nevű testvére követte el, akik a kerékpárral vasútállomásra tartó Királyt ásóval leütötték, és a súlyosan sérült férfit

összeszurkálták, a holttestet elföldelték. A két tettes, miután az elkövetés eszközeit és a Királytól elvett értéktárgyakat a házaikban megtalálták, a bizonyítékok súlya alatt töredelmes vallomást tett. Székelyék és a felbujtó Hőbér tagadtak, de valamennyien statáriális bíróság elé kerültek. A rögtönítélő bíróság háromnapi tárgyalás és tanúk meghallgatása után Varga Józsefet előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság bűntettéért kötél általi halálra, öccsét, a segítőtársát, Varga Károlyt pedig 15 évi fegyházbüntetésre ítélte. Székely Ernőt és feleségét, valamint Hőbér Jánost bizonyítottság hiányában felmentették.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában