Egyedi kincs

2023.05.22. 15:00

Struccbőrre hasonlít filigrándíszítése: 1500 körüli úrvacsorai kelyhet használtak

Magyarországon talán, ha nyolc darabot tartanak számon abból az úrvacsorai kehelyből, amit vasárnap Celldömölkön az evangélikusok istentiszteletén is használtak. Az 1500 körüli ereklye pontos eredete egyelőre ismeretlen: filigrándíszítése hasonlít a struccbőrre, az teszi egyedivé.

Tömböly Ágnes

Mind a mai napig a celldömölki gyülekezet tulajdona az egyházművészeti ritkaságnak számító, 1500 körüli úrvacsorai kehely, amit vasárnap az artikuláris napon megcsodálhattak az evangélikusok közösségi házában járók. 

Magyarországon talán, ha nyolc ilyen van

- Az eredetét homály fedi, annyit tudunk, hogy esetleg Németországban készülhetett. Nagyon aprólékos hosszadalmas munka és technika az, amit alkalmaztak rajta ez nagyon ritka. Talán, ha nyolc hasonló kehely létezik Magyarországon. Az úgynevezett bőrtüs technika azt jelenti, hogy olyan apró, filigrándíszítésekkel készül, ami egy struccbőrre hasonlít - ezt teszi kiemelkedővé a kelyhet -, úgy a kupa részén, mint a karéjos talprészén is - hangsúlyozta dr. Harmati Béla László, az Evangélikus Országos Múzeum múzeumvezetője.

A műtárgy készítésének pontos idejét és eredetét még nem tudták beazonosítani: 1500 körül vagy korábban is használhatták Kemenesalján, mint ahogy azt sem zárták ki, hogy később vásárolták meg. 

Több, mint 40 éve őrzik az Evangélikus Országos Múzeumban

Megtudtuk azt is: az Evangélikus Országos Múzeum alapítója, dr. Fabiny Tibor egyháztörténész professzor járta körbe az evangélikus gyülekezeteket, hogy megnézze, hol van olyan híres műtárgy, amit országosan bemutathatnának - erről is nyilatkozott lapunknak dr. Harmati Béla László. - Így akadt meg a szeme ezen a celldömölki kelyhen, amit a gyülekezet és ő kérésére odaadott. 1979 óta így az országos múzeum állandó kiállításán látható az - mondta el a múzeumvezető, hozzátéve: csak ritka és jeles alkalmakkor kéri vissza a műtárgyat a celldömölki gyülekezet, az artikuláris nap ilyen volt. 
Hallgassa meg a teljes beszélgetést IDE kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában