Gála

2023.06.25. 10:50

A holdbeli csónakosok köztünk járnak: égi és földi vágyak találkozása a Weöres Sándor Színházban

A névadó eget és földet összefogó, nagyszabású mesejátékának címszereplőjéről kapta a nevét a szombathelyi Weöres Sándor Színház saját szakmai elismerése: a Holdbeli csónakos-díjakat zenés-táncos gálán adták át szombaton a nagyszínpadon, a csodálatos előadásokat hozó 2022/23-as évad zárásaként.

Ölbei Lívia

Holdbeli-gála a WSSZ nagyszínpadán

Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

A Kabaré nyitánya adta meg az alaphangot, Szabó Tibor igazgató a konferanszié szerepében-szerepéből (anno ő játszotta a WSSZ emlékezetes, hátborzongatóan szép és szórakoztató Kabaré-előadásában) kérte arra a közönséget, hogy hagyja otthon a gondokat – és érezze jól magát. Az idén ismét zenés-táncos gálát szervezett a színház a díjátaadó köré: jó volt látni a társulatot, egyben és külön-külön, a  muzikalitást, a humort, a tehetséget, a generációk vonulását. A gálán Bálint Éva és Horváth Ákos (nem mellesleg a Bolha a fülbe nagy párosa) konferált. 

Hajdu Péter István - a súgólyukból
Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

És amikor Hajdu Péter István munkaköpenyben előbújt a súgólyukból, hogy előadja a világot jelentő deszkák vonzását bemutató monológját, egy pillanatra azt hihettük, hogy a WSSZ-teremtő időgépet mozgásba hozó Feri bácsi reinkarnációját látjuk. Akkor még nem tudtuk, a színészkollégák és a művészeti tanács döntésének értelmében az idén ő, Hajdu Péter István veheti át a WSSZ szenátusa által az első években életre hívott, mindig az évad legkiemelkedőbb teljesítményét jutalmazó Holdbeli csónakos-díjat. A társulat fiatal színésze kilenc előadásban szerepelt, a sorozatra a Kutyabaj-előadásban tette föl a koronát. A gálán Nagy-Bakonyi Boglárkával énekelte el Pávaszem királykisasszony és a holdbeli csónakos vágyakozó duettjét (zeneszerző: Melis László), amely valamilyen formában minden alkalommal fölhangzik a díjátadón. De ennyire talán még sosem éreztük, hogy a föld és az ég összeérhet, a koordináták a színpadon metszik egymást.

Pávaszem vágyakozása A holdbeli csónakosból. Nagy-Bakonyi Boglárka és Hajdu Péter István
Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

És közben, lám,  Feri bácsi mégis színre lépett: Ősze Ferenc kezdettől portásként erősítette a WSSZ csapatát, most elköszönt, de csöndes mosolya, udvariassága itt marad a falak között. A színház összes dolgozója szavazott arról, hogy a háttérszemélyzetből kié legyen a Holdbeli csónakos-díj: Tóth András gazdasági igazgató vehette át a Veres Gábor által tervezett kisplasztikát. Nem csoda: nyugalma, derűje, határozottsága nélkülözhetetlen a színházban. Szavaztak a nézők is: a Holdbeli csónakos-közönségdíjat Sipos László Márknak ítélte a közönség. Sipi – ahogy sokan ismerik – ráadásul „a mi fiunk”: kiskamaszként a celldömölki Soltis Lajos Színházban kezdte pályafutását. A díjak átadásában a támogatók – Falco Zrt., BPW Hungária, OTP – képviselői működtek közre.

Tóth András gazdasági igazgató, Kiss Mari, a WSSZ-nek most már örökös tagja, Sipos László Márk és Hajdu Péter István
Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

A tavaly megkezdett hagyományt folytatva Szabó Tibor bejelentette: Jordán Tamás után újabb örökös tagja van a Weöres Sándor Színháznak, Kiss Mari személyében. Kiss Mari alapító tagja a szombathelyi színháznak, néhány év szünet után Kocsma Jenny szerepében tért vissza, a Koldusoperában. Ide tartozik.

Külön jó volt hallgatni a gálán a képekkel kísért, kompakt, személyre szabott laudációkat. Az évad fogadással ért véget az aulában. Mindjárt kezdődik a karneválszínházi próbaidőszak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában